16 Kasım 2012 Cuma

Avrupa’da eylemler durmuyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, kısa süreli açlık grevleri, yürüyüş, miting, işgal eylemleri ve bilgilendirme standları ile Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerini sahipleniyor. 

Fransa’da bir grup Kürt genci, kamuoyu ve Avrupa medyasının sessizliğini protesto etmek amacıyla Fransa devlet televizyonunu işgal etti. Punt du Garigliano semtinde bulunan France 2-3-4-5 kanallarının yayın binasına giren gençler, kanal yetkilileri ile konuştu; Kürt siyasi tutsakların açlık grevi ve kalepleriyle ilgili bir dosya verdi. 

Oturma eylemleri 

Bir grup Kürdistanlı ise Fransa’nın Strasbourg kentinde faaliyetlerini sürdüren İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) binasının önünde protesto eylemi yaptı. Eylemciler, CPT’yi Öcalan üzerindeki tecrit uygulamaları ve bugün 51. gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi karşısındaki sessizliğini kınadı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da da dondurucu soğuya rağmen 200′e yakın Kürdistanlı kentin en işlek alanı olan Stephansplatz’ta oturma eylemi yaptı. Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nin başkenti Stuttgart’ta 100′den fazla Kürdistanlı eyalet parlamentosu önününde dün oturma eylemi yaptı.

Öte yandan önceki gün İsviçre’nin Basel şehrinde başlayan oturma eylemi bugün Basel Theater Meydanı’nda devam etti. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı oturma eyleminde açlık grevlerinin geldiği aşamaya ilişkin çeşitli konuşmalar yapıldı. Eylemcilerden bir heyet Basel Kanton Parlamentosu Başkanı Daniel Goepfert ile görüştü.

İsveç’te yaşayan Kürdistanlılar Stockholm’de İsveç Parlamentosu’nun önünde oturma eylemi başlattı.

Açlık grevleri

Kürdistanlıların Avrupa’da yaptıkları bir başka eylem ise kısa süreli destek açlık grevleri. Bonn’da da önceki gün başlayan açlık grevi dün yapılan mitingile sona erdi.

Bremen’de ise İstasyon meydanında çadır kuran Kürdistanlılar 3 günlük açlık grevi yaptı. Dortmund’taki 3 günlük açlık grevi dün sona erdi.

Almanya’nın Giessen kentinde ise Göçmen Dernekleri Platformu (GDP) ile birlikte Merkezi Seltersweg’te bugün saat 13.00’da miting yapacak.

Siegen kentinde de bundan sonra her çarşamba günü Öcalan üzerindeki tecrit ile açlık grevlerine dikkat çeken bildiriler dağıtılacak.

Açlık grevleri Ashton’a soruldu

Açlık grevleri Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde. İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin (SAP) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Marita Ulvskog açlık grevi direnişini, Türkiye ve Kürdistan’daki insan hakları ihlallerini yazılı bir soru önergesiyle Avrupa Parlamentosu’nun gündemine taşıdı. Avrupa Birliği’nin Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton’un cevaplaması istemiyle verilen önergede, Avrupa Birliği’nin insan haklarına saygı göstermesi için Türkiye’ye baskı yapması isteniyor.

Kaynak: yeni özgür politika 01 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder