16 Kasım 2012 Cuma

Kürt yüksek konseyi olağanüstü toplandı

Kürt Yüksek Konseyi son günlerde Suriye ve Batı Kürdistan’da yaşanan gelişmeler üzerine olağanüstü toplandı.

Toplantıda Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırılar ele alındı. Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden de Kürtlere karşı tehlikeli girişimlerde bulunan bünyesindeki parti ve bireylere karşı tavır alması istendi.Kürt Yüksek Konseyi’nin Qamişlo kentindeki merkezinde gerçekleşen toplantıda konseyin 5 üyesi hazır bulundu. Konsey üyesi diğer 5 üye ise Qamişlo dışında bulunmaları nedeniyle toplantıya katılamadı. Toplantıda Batı Kürdistan ve Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı. Toplantının en önemli gündem maddesi ise özellikle Kürtlerin yaşadığı Halep’in Eşrefiye mahallesi ile Efrîn’in Qestel Cindo ve Yazi Baxê köylerine yönelik bazı Kürt çevrelerinin de desteğiyle yapıldığı belirtilen Kürt karşıtı saldırılardı.

Xelil: Ortak tutum için toplandık

Kürt Yüksek Konseyi üyesi Aldar Xelil, toplantı ardından ANF’ye yaptığı açıklamada, özellikle Kürtlerin kazanımlarına yönelik gerçekleşen saldırılar karşısında, Kürtler olarak ortak tavır alma üzerinde durduklarını belirterek, şunları ifade etti: ‘’Türkiye gibi bazı güçlerin planlarıyla, Azzaz bölgesi ve diğer yerlerde kendilerine bağlı gruplar devreye konularak Kürt bölgelerindeki güven ortamı yok edilmek isteniyor. Bu nedenle Kürtlerin güvenliği, huzuru ve yaşamını hedef alan bu güçlere karşı Kürtlerin birlik oluşturarak ortak tutum sergileme ihtiyacı var.“

ENKS’ye çağrı yapıldı

Konsey toplantısında Kürtlere karşı saldırılarda rol oynayan bazı taraflar ve kişilerin girişimlerinin de ele alındığını aktaran Xelil, „Konsey olarak Suriye Kürt Ulusal Konseyi-ENKS’den de kendilerine bağlı olan ve Kürtlere karşı sözkonusu tehlikeli girişimlerde bulunan parti ve şahıslara yönelik tutumunu da netleştirmesini istedik’’ dedi.

Xelil, ayrıca toplantıda Suriye Kürt Demokrat Partisi üyesi Behzat Dorsin’in kaybedilmesi konusunu da gündeme getirdiklerini belirterek, siyasetçinin bulunması ve akibetinin ortaya çıkarılması için girişimlerin artırılması yönünde karar aldıklarını açıkladı.

QAMIŞLO

‘Kürtlere biz saldırmadık’

Hür Suriye Ordusu, Qestel Cindo’da Êzidî Kürtlere yapılan saldırıyı kınayarak, „Saldırıyla ilgimiz yok“ dedi. Saldırıların faili olarak çeteci grupları gösteren Hür Suriye Ordusu, gerekenin yapılacağını açıkladı.

Hür Suriye Ordusu Eşbaşkanı’nın imzasını taşıyan açıklama Hür Suriye Ordusu Basın Sözcüsü Fehid El Misrî tarafından yapıldı. Açıklamada Efrîn’deki Êzidî köyü Qestel Cindo’ya yapılan saldırının Hür Suriye Ordusu’nun ahlak ve prensipleriyle bağdaşmadığı belirtilerek, „Saldırıyı şiddetle kınıyoruz“ denildi. Hür Suriye Ordusu’nun Azzaz ve Efrîn’de saldırı düzenleyen silahlı gruplarla bağlantılarının olmadığı ve bu tür saldırıların sadece Esad rejimine hizmet ettiği kaydedilerek, çete gruplar „Hür Suriye Ordusu’nun düşmanları“ olarak nitelendirildi. Êzidîlerin de Suriye toplumunun bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, sözkonusu saldırılar hakkkında soruşturma başlatacaklarını ve saldırganlardan bunun hesabının sorulacağı kaydedildi. Açıklamada, silahlı grupların Kürtleri Suriye devrimi dışında bırakmak amacıyla bu saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.  Açıklamada Halep’teki Kürtlere yönelik saldırılara değinilmemesi dikkat çekti.

EFRÎN

Türkiye adım atarken iyi düşünsün

Suriye’de 2003 yılından beri faaliyet gösteren Kürt partisi Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim İskandinavya ülkelerindeki Suriye ve Batı Kürdistan’la ilgili diplomatik görüşmelerini tamamladı. Suriye’deki son durum ve Batı Kürdistan’da özerklik ilan eden Kürtlerin bakışından durum değerlendirmelerini içeren görüşmelerin genel olarak olumlu geçtiği belirtiliyor. En son Finlandiya’yı ziyaret eden PYD Eşbaşkanı Müslim gittiği ülkelerde de oranın ulusal basınına yönelik basın toplantıları düzenleyerek kendi görüşlerini dile getirdi.

İsveç ziyaretinde Stockholm’de de hem üst düzey İsveçli bürokratlarla hem de bazı İsveç parti başkanları ile görüşen Salih Müslim, Türkiye’ye diyalog çağrısı yaparak, Türkiye’nin Ortadoğu ile ilgili plan yaparken Kürtlerle ilgili tarihi tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Müslim, „Tarih boyunca Ortadoğu’da kim Kürt halkıyla anlaşma sağlayabilmişse, o bölgede ağırlığını artırmış hatta Kürt halkı sayesinde ayakta kalmıştır. Türkiye de Kürtlerle anlaştığı gün Ortadoğu bölgesinde istediği liderliği garantileyecektir. Bugüne kadar Türkiye Kürtlere karşı sürdürdüğü iç savaşta çok büyük kayıplar verdi. Hem sosyal hem siyasal hem de ekonomik olarak olması gereken düzeyin çok gerisinde kaldı. Bu nedenle AKP Hükümeti Suriye üzerine atacağı adımları iyi hesaplamalı„ dedi.

‘Özgürlük mücadelesi veriyoruz’

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Suriye’deki devrimin Kürtler açısından yeni olmadığını, 2004’ten beri Kürtlerin bir devrim süreci yaşadığını, bu süre içinde yüzlerce Kürdün tutuklandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü hatırlattı ve şöyle dedi: „Bizim için devrim bu süreçtir ve devam ediyor. Biz yıllardır özgürlük mücadelesi veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. Kürtler demokratik ve çağdaş bir Suriye’den yana. Kendi bölgelerimizde özerk bir yapı kurarak, eşit vatandaş olarak Suriye’de yaşamak istiyoruz.  Suriye’deki tüm halkların kimliğinin anayasal güvenceye alınmasını ve eşit vatandaş olarak kabul görmesini talep ediyoruz. Biz Suriye’deki iç savaşın yayılmasını değil, barış ve demokrasiden yana bir düzen istiyoruz.“ STOCKHOLM

Kaynak: Yeni Özgür Politika 01 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder