6 Aralık 2012 Perşembe

Barzani Ve Maliki’den Anlaşma Doğrultusunda İlk Adım

Xendan sitesinde yer alan bir haberde Maliki ve Barzani’nin peşmerge ve ordu güçlerinin hassas noktalardan geri çekilmesi ve yerlerinin yerel polis güçleri tarafından doldurulması konusunda prensip anlaşmasına vardıkları bildirildi.

Mesud Barzani, sorunu gidermek amacıyla girişimlerde bulunan ve çerçevede kendisiyle de görüşen Irak Parlamentosu Başkanı Neceyfi’nin, peşmerge güçlerinin gerginlik noktalarından uzaklaştırılıp yerine bölge polisinin yerleştirilmesi önerisini prensipte kabul etmişti. Daha sonra Irak Başbakanı Maliki ile de görüşen Nuceyfi’nin bu önerisinin Maliki tarafından da kabul edildiği belirtildi.

Irak Parlamento Başkanlığı Basın bürosu tarafından yapılan resmi açıklamaya dayandırılan haberde, sorunu çözmek amacıyla Merkezi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti nezdinde çaba sarfeden Nuceyfi’nin 5 Aralık günü Irak Başbakanı Maliki ile görüştüğü ifade ediliyor.

Görüşmede, çatışmaları önlemek amacıyla peşmerge ve ordu güçlerinin gergin noktalardan geri çekilmesi ve yerlerine yerel polis güçlerinin yerleştirilmesi önerisinin ele alandığının dile getirildiği haberde, Maliki’nin merkezi hükümet ve Kürdistan Bölgesi’nin katılımıyla oluşan askeri komitede görüşülmesi şartıyla öneriye prensipte onay verdiği belirtiliyor.

Görüşmelerde ilerleme sağlandığına vurgu yapan Osama Nuceyfi, girişiminin her iki tarafca prensipte kabul edilmesinin sorunun çözümü doğrultusuna atılmış önemli adım olarak nitelendirdi.

Haberde ayrıca, Nuceyfi’nin YNK Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Berhem Salih ve KDP Polit Büro Sekreteri Fazıl Miranı başkanlığında oluşan Kürd heyeti ile sorunları görüştüğü ve Kürd tarafının görüşmede sorunun barışçıl biçimde ve diyalog yolu ile çözülmesinden yana olduklarına vurgu yaptıkları dile getirildi.

Kaynak: dengeazad.com 06 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder