10 Aralık 2012 Pazartesi

Yüksekova’da ‘Kürt Dili Tarihi’ Paneli

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde KURDİ-DER Yüksekova şubesi tarafından ‘Kürt dili, edebiyatı ve tarihi’ konulu panel düzenlendi.

İlçenin Avaşin Aile Parkı’nın konferans salonunda düzenlenen panele, panelist olarak Araştırmacı Yazar İhsan Colemêrgi ile Dilbilimci Nazım Olçek’in yanı sıra dinleyici olarak da BDP İlçe Başkanı Rüstem Demir, Yüksekova Belediye Başkanvekili Hüsnü Beşer, Esendere Belediye Başkanvekili Tacettin Safalı, KURDİ-DER temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Yüksekova Barış Anneleri İnisiyatifi, Cilo Doğa Derneğive çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin düzenlendiği salona “Bila waneya hilbijartî bi we re be? Em ê li ser esasê xweseriya demokratîk pergala xwe ya perwerdehiyê ava bikin”, “ Bingeha xweseriya demokratîk zimanê kurdî ye”, ”Bila zimanê kurdî bibe zimanê fermî”, “Em êdî ne mecborê zimanê tirki ne! Em ê bi hêza xwe zimanê kurdi bikin zimanê perwerdehiyê” pankartları asıldı. 

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Yüksekova KURDÎ- DER Şube Başkanı Arife Kutlar, “ Kürt dili ile Kürtlerin tarihini öğrenmesi ve tarihini bilmesi ile geçmiş olduğu aşamaların farkına varacaktır. Bu nedenle Kürt dili ve Kürtlerin tarihini yazan, araştıran ve bunu halka taşıyan hocalarımızla daha da iyi kavrayacağız“ dedi. Kutlar’ın ardından konuşan Araştırmacı ve Tarihçi İhsan Colemêrgî Kürtlerin tarihleri boyunca “ovalılarla” bir savaş içinde olduğunu söyledi. Colemêrgi “Aslanlar tarihlerini yazmazsa, avcılar aslanların tarihini yazarlar. 

Bu nedenle başkalarının bizim tarihimizi yazmalarını beklemektense, biz kendi tarihimizi yazarak, öğreneceğiz” diye konuştu.

Colemêrgî, Federal Kürdistan’da peşmerge ve Irak ordusu arasında yaşanan gerginliğe de değinerek “Son zamanlarda Kerkük üzerinde gelişen gerginlik aslında 4350 senelik Mezopotamya savaşının bir ayağıdır. Bu savaş ovalıların dağlılara karşı olan savaşının son halkasıdır. 

Bu nedenle Kürtlere karşı yürütülen savaşlarda ordu, dil, asimilasyon, inkâr ve imha çeşitleri yaşanmıştır” dedi. Daha sonra söz alan Dilbilimci ve Edebiyatçı Nezir Öcek, Kürt dili üzerinde yıllardan beri sürdürülen asimilasyoncu politikalara dikkat çekerek, “Her imparatorluk, her devlet veya hükümet Kürtlerin anadili üzerinde asimilasyon politikası yürütmüştür. 

Ancak sağlam bir tarih ve sağlam bir dile sahip olan Kürtlere karşı başarılı olamamıştır. Ancak otoasimilasyonun Kürtlerde yarattığı tahribat da gözden kaçmamalıdır. Kürtler, tarihleri boyunca çok sayıda bilim insanı, tarihçi çıkarmıştır. Buna rağmen Kürtlere karşı uygulanan politikalar Kürtlerin edebiyatına ve diline sahip çıkarak başarısızlığa uğramıştır” dedi.

Kaynak: yuksekovahaber.com 10 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder