12 Aralık 2012 Çarşamba

Kürtler İçin Aralık Ayı

 Son 20 yılın Aralık tablosuna bakıldığında  Kürtlere yönelik operasyon, baskın, katliam ve tutuklamalar ne hikmetse Aralık ayında bir hayli artıyor. Kürt gazetelere ve gazetecilere yönelik Aralık ayında sık sık operasyonlar düzenlenirken, geçen yıl 20 Aralık’ta yapılan baskınlarda gözaltına alınan 45′i aşkın Kürt gazeteciden 36′sı tutuklandı.

Aralık ayında gerçekleştirilen operasyon ve katliamlardan bazıları şöyle:

 İnsan Hakları Haftası’nda Özgür Gündem’in bürolarına baskın

 10 Aralık 1993: 30 Mayıs 1992 tarihinde yayına başlayan Özgür Gündem Gazetesi’nin yayınlanan toplam 580 sayısının 486′sı hakkında dava açılırken, muhabir ve editörleri de toplam 147 yıl hapis ve dönemin parasıyla 21 milyar lira para cezasına çarptırıldı. Birçok muhabiri katledilen Özgür Gündem Gazetesi’nin tüm büroları, 10 Aralık 1993 tarihinde yani İnsan Hakları Haftası’nda yüzlerce polis tarafından basıldı ve çalışanları gözaltına alındı ve gazetenin bölgede dağıtılmasına fiilen yasak getirildi.

 Başbakan’ın emri ile Özgür Ülke bombalandı

 3 Aralık 1994: Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılması üzerine yayına başlayan Özgür Ülke Gazetesi’nin İstanbul Kadırga’da bulunan teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 1994 yılında 2 Aralık’ı 3 Aralık’a bağlayan gece bombalı saldırıya uğradı. Patlamalar sonucu gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız yaşamını yitirdi, 23 gazete çalışanı yaralandı. 15 gün sonra ortaya çıkan ve altında dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in imzasının bulunduğu “Gizli” ibareli “Bu gazeteyi bertaraf edin!” belgesi, kimin gazeteyi bombaladığının kanıtıydı.

 6 Aralık 2009: Diyarbakır’da DTP’nin kapatılmasını protesto etmek için yapılan yürüyüşe polis gerçek kurşunlarla müdahalede bulunmuş, Dicle Üniversitesi Matematik bölümü öğrencisi Aydın Erdem yaşamını yitirdi.

 11 Aralık 2009: Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle DTP’nin kapatılmasına karar verdi. 37 kişiye 5 yıl siyaset yasağı getirilirken, Genel Başkan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliliğinin düşürülmesi kararlaştırıldı.

 15 Aralık 2009: Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto eden grubun üzerine JİTEM ile çalıştıkları belirtilen Metin Bilen ve Turan Bilen’in ateş açması sonucunda Kemal Ağcan ile Necmi Oral hayatını kaybetti 10 kişi de yaralandı. Daha sonra davaları Samsun’da oradan da Ankara’da görülmeye başlanan Bilen kardeşler serbest bırakıldı. Olayı protesto eden onlarca kişi ise onlarca yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

Belediye başkanları gözaltına alındı

 24 Aralık 2009: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın KCK adı altında başlattığı operasyon kapsamında 8 ilde düzenlenen baskınlarda, dönemin DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, Yenişehir Belediyesi eski Başkanı Fırat Anlı, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan onlarca kişiden çoğu tutuklandı.

 Kürt basın kuruluşlarına baskın yapıldı

 20 Aralık 2011: Kürt basın kurumları Dicle Haber Ajansı (DİHA), Özgür Gündem Gazetesi, Demokratik Modernite, Etik Ajans ve Fırat Dağıtım’ın Türkiye genelinde tüm bürolarına, gazetecilerin evlerine “KCK” adı altında gerçekleştirilen operasyon sonucunda 45′i aşkın gazeteci gözaltına alındı, bürolardaki bilgisayarların hardiskleri ve haber meteryalleri olan kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. 4 gün sonra İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen gazetecilerden 36′sı tutuklandı.

 Roboski’de katliam

 28 Aralık 2011: Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboski köyünde TSK’ye ait savaş uçakları, sınırda kaçakçılık yapan karakolun haberdar olduğu onlarca yurttaşın üzerine bomba yağdırdı. Bombardıman sonucu çoğu çocuk, 34 yurttaş yaşamanı yitirdi. Hükümet ve sorumlu bakanlar ile Genelkurmay bugüne kadar ne özür diledi ne de istifa etti. Katliamın üzerinden bir yıl geçmesine bir iki hafta kala başlatılan ve gizli yürütülen soruşturmada şimdiye kadar bir gelişme sağlanamadı.

 Son operasyon: 87 kişi gözaltına alındı

 8 Aralık 2012: Batman, Siirt ve Mardin’de polis, özel harekat timleri ve askerler, BDP binaları, belediye, İHD, KURDÎ-DER, MEYA-DER, kadın kurumları gibi sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu onlarca adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda aralarında BDP PM üyeleri, BDP il ve ilçe başkanları, belediye başkanı ve meclis üyeleri, MEYA-DER ve KURDÎ-DER yöneticileri, belediye çalışanları, il genel meclis üyelerinin de bulunduğu 87 kişi gözaltına alındı.

11 Aralık 2012: Dersim’de BDP İl, Merkez, Nazimiye ve Pertek ilçe binaları ile belediye binası ve evlere yapılan eş zamanlı baskınlarda en az 14 kişi gözaltına alındı. Adana, Urfa ve Mersin’de de yapılan baskınlarda 21 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: yuksekovahaber.com 12 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder