26 Aralık 2012 Çarşamba

Botan Halk İnisiyatifi’nden ROBOSKİ Çağrısı

roboski-katledilenler
Botan Halk İnisiyatifi, Roboski Katliamı’nın 1. Yıldönümünde, katliamı gerçekleştiren Türk devletine karşı ‘İsyan ruhuyla sokaklarda olma”ya çağırdı.

Botan Halkı olarak 27 Aralık’ta Şırnak merkezden Roboski’ye gideceklerini belirten İnisiyatif, 28 Aralık günü ise, Kimse okula gitmemeli, esnaf kepenk açmamalı tüm yaşam durdurularak, katliamcılardan hesap sormak için serhıldan alanları oluşturulmalı” çağrısında bulundu.

Botan Halk İnisiyatifi, Roboski katliamının birinci yıldönümü vesilesiyle açıklamada bulundu. Kürtlerin, kutsal Mezopotamya topraklarında yaşayan en eski yerleşik halk olduğu belirtilen açıklamada, “Kürdistan ise bu kutsal toprakların en kutsal parçası olma durumunu, tarihte olduğu gibi hala korumaktadır. Bu Kutsallığından olacak ki, tüm zalimler, katiller ve zorba sistemler kendilerine, varlıklarını sürdürebilme ve çıkar yatağı olarak belirlemişlerdir. 

Kendi varlıkları için Kürdistan tarihini toplu katliam ve soykırımlarla geçirmeye zorladılar. Onun için Kürdistan ve Kürt dendiğinde akla, kendi öz topraklarında yabancı gibi yaşamaya zorlanan, ‘kendisi dışında herkes olma’ ve olmayınca da en büyük zulüm katliam ve soykırımlara maruz bırakılmış bir ulus ve ülke gerçekliği gelmektedir. Bu nedenle, insanlık tarihinin ilk yaşam merkezi olduğu kadar, aynı zamanda İnsanlık tarihinin en trajik yüzünü de ifade etmektedir. 

Fakat buna rağmen kendi kutsal özünden hiçbir şey eksiltmemiş bağrından çıkardığı en büyük kahramanlık ve direnişlerle de kendini koruyabilmiş, bu günlere getirebilmiştir. Bu anlamda Kürt ve Kürdistan tarihinin iki ayrı yüzü olmaktadır. Birincisi; ilk toplumsal değerlere göz diken ve insanlık tarihinin yüz karası olan zalim ve katillerin tarihi. İkincisi ise; buna karşı onuru ve özgür yaşamı için asla boyun eğmemiş, en büyük kahramanlıklar, eşsiz direniş ve direnişçilerin tarihi olmaktadır” dendi.

Kürdistan tarihinde, ‘işgalci T.C devletinin’ her zaman kirli yüzün, kirli aktörü olduğu kaydedilen açıklamanın devamında şöyle dendi:

“Sadece cumhuriyet tarihinde bile Kürdistan’da ve Kürt halkı üzerinde yapmadığı katliam ve soykırım uygulamaları kalmamıştır. Tek hedefi ise; Kendi ulusunun varlığını Kürt ulussuzluğu, kendi dilini Kürt dilini unutturma, kendi kültürünü Kürtlerin kültürsüzlüğü v.s kısacası, Türk varlığını Kürt yokluğu üzerinden inşa etmek olmuştur.

 Bu uygulamaların yol açtığı sonuçlar ise, zor, katliam ve soykırım olmuştur. Türk Cumhuriyetini bu kanlı uygulamalar üzerinden garantilemek isteyen devlet; Dersim, Maraş gibi ve daha nice katliamları yapmaktan hiç çekinmemiştir. Bu güne kadar tüm bu katliam ve işgal politikalarına rağmen, Kürt halkı özellikle önder Apo ve PKK şahsında son otuz beş yılda ayakta durabilmiş ve kendi özgür direniş mücadelesiyle, işgalci T.C devletinin kirli yüzünü ortaya çıkarmıştır. Sadece ortaya çıkarmamış, yok olmak üzere olan Kürt gerçekliğini yeniden var eden, dolayısıyla varlığını garanti altına alarak, T.C devletini Kürdistan’da anlamsızlaştırmıştır. Bugün aynı uygulama ve politikaların öncülüğünü Fetullah ve Erdoğan çetesi yürütmektedir. Önder Apo ve özgürlük hareketinin gücü ve direnişi karşısında aç çakal telaşına giren bir duruma girmişlerdir. Bu nedenle kendi kirli ve katliamcı tarihlerine Roboski’de bir yeni katliam daha eklemekten çekinmemişlerdir.

Açıklamanın devamında, gelinen aşamada özgürlük mücadelelerinin ulaştığı düzey, “en güçlü, belirleyici ve Kürt statüsünü garantiye alabilecek tek güç konumunda durmaktadır” dendi. Açıklamada, “Botan bu durumun somut ifadesi ve özgürlük mücadelemizin her boyutta zirveleştiği alan olmaktadır. 

Tarihi, zulme kaşı isyan ve direnişlerle dolu olan Botan; bu gün yine tarihine layık direnişlere sahne olmaktadır. Bunu gören Erdoğan ve çetesi, kendince Botan şahsında Kürtlere Roboski’de gözdağı vermeye çalışması, Kürtler açısından manidar bir durum olmaktadır. Mücadelemizi, siyasi askeri ve ideolojik olarak yenemediği için, bu katliamı yaparak geçmişlerine ve atalarına ne kadar sadık kaldıklarını ortaya koydukları gibi, Kürt halkına göz dağı verdiklerini ve özgürlük mücadelelerinden caydıracaklarını sanmışlardır. Erdoğan’ın utanmazca bizzat katliamı sahiplenmesi ve katliamda yaşamını yitiren şehitlerimize açık açık hakaret etmesi ne kadar terbiye yoksunu olduğunu göstermiştir” şeklinde ifadelere yer verildi.

Gelinen aşamada Kürt halkının her zamankinden daha fazla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne odaklanması gerektiği belirtilerek, “Onur ve şeref mücadelesini yükselterek, demokratik özerklik esası üzerinden kendi varlığını garanti altına almak durumundadır” dendi.

Kürt halkının aksi durumda bir yüz yıl daha kaybetmeyle yüz yüze kalacağını vurgulanan açıklamada, “Kendi varlığımızı, kendi ülkemiz olan Kürdistan’da garantilemenin tek yolu önder Apo’nun etrafında kenetlenerek, özgürlüğünü en kısa zamanda gerçekleştirmektir. Bu gün her zamankinden daha fazla önderliğimizin özgürlüğüne yakınız. Halk olarak tek eksiğimiz, her alanda mücadelemizi daha fazla yükseltmektir. Bu saatten sonra Erdoğan ve çetesinden bir şeyler beklemek, yani cellatlarımızdan merhamet beklemek en büyük gaflet olacaktır. Bu Gaflet kendimizi ölüme yatırma anlamına gelecektir, buda en büyük onursuzluktur” dendi.

Roboski katliamının birinci yılına girerken, faillerin ortaya çıkarılması taleplerini gerçekçi bulmadıklarını belirten Botan Halk İnisiyatifi, Türk devletinin ‘katliamı ben yaptım’ demeyeceği için böyle bir beklenti içerisine girmenin ‘gaflet’ olacağını vurguladı.

“Bunun yerine mücadeleyi yükseltip, serhıldanlarla ve daha fazla örgütlenerek hesap sorma pozisyonunda olmak gerekmektedir” diyen inisiyatif, açıklamanın sonunda şu çağrıda bulundu.

“Başta Kürt halkı, özellikle botan halkımız olmak üzere tüm devrimcileri, sivil toplum örgütlerini ve demokrat kesimleri, Kürt halkıyla ortak mücadele perspektifiyle, işgalci T.C devletinin yaptığı katliama karşı 27-28 Aralıkta isyan ruhuyla sokaklarda olmaya çağırıyoruz. Buna göre; Botan olarak ayın 27’sinde saat 12.00’da Şırnak merkezde olup, kitlesel olarak Roboski’ye gidilecektir. 28 Aralık’ta ise; kimse okula gitmemeli, esnaf kepenk açmamalı tüm yaşam durdurularak, halkımızı; katliamcılardan hesap sormak için serhıldan alanları oluşturmaya çağırıyoruz.”

Kaynak: Anf 26 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder