17 Aralık 2012 Pazartesi

Çandar: Kürdistan Devleti Olacak

Amed Barosu tarafından düzenlenen “Dil Hakları ve Kürt Meselesi” konferansının önceki gün öğleden sonraki oturumunda, “Kürt meselesi” tartışıldı.

Oturumun moderatörlüğünü Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi yaparken, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mesut Yeğen, KONDA Araştırma Şirketi’nden Bekir Ağırdır ve Gazeteci-yazar Cengiz Çandar konuşmacı olarak katıldı. 

Mesut Yeğen, MHP’nin Kürt sorununa bakışının kolaylıkla anlatılabileceğini belirterek, “MHP’nin Kürt sorunundaki bakışı statükonun devamıdır” dedi. CHP’nin doğasının Kürt sorununu çözmekten uzak olduğunu kaydeden Yeğen, “Çünkü 1993-2007 yılları arasındaki CHP politikaları tabirimi maruz görün ama bir canavar yarattı” dedi. Yeğen, AKP’nin askeri operasyonlar yaptığını, Kürt siyasetini itibarsızlaştırma ve “KCK” operasyonları yaptığını, bu operasyonlar ile Kürt siyasetini budamaya çalıştığını kaydetti.

Cengiz Çandar ise, Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin politikaları sorunlu olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’deki duruma yaklaşımını eleştiren Çandar, “Savaşta ilk kaybedilen insanlar değil gerçekliktir. Sen Selahattin Demirtaş ile görüşüyorsun. PYD ile niye görüşmüyorsun? Salih Müslim ile Kürt Konferansı’nda görüştüm. Telefonunu çıkardı. Öcalan’ın resmi var. Bu bile Salih Müslim’in buralı olduğunu gösteriyor” dedi. Kürt Yüksek Konseyi ile PYD’nin anlaşması halinde Türkiye’nin zorlanacağını belirten Çandar, “Ya Suriye’deki Qamişlo’yu Kandil gibi bombalarsın ve Cizre’de, Nusaybin’de yaptığın gibi ‘KCK operasyonlarını’ düzenlersin. Türkiye’de yaptığın yanlışı Suriye’ye taşıyorsun. Yok ‘PYD rejim ile uzlaşmış’ diyorsun. Adamlar 2004 yılında Qamışlo’da rejim ile boğaz boğaza gelirken, sen onlar ile tatil yapıyordun. Bu yanlış bir 
bilgidir.

Eğer Filistin devleti olacaksa Kürdistan devleti de olacaktır” dedi.

Kaynak: firathaberajansi.org 17 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder