23 Aralık 2012 Pazar

DTK Kürtlerin Demokratik Birliği Olmazsa Olmaz

dtk3
DTK heyeti de Federe Kürdistan’a yaptığı ziyaretin sonuçlarını paylaştı. Herkesle görüştüklerini belirten DTK Koordinasyon Üyesi Üçer, “21. Yüzyılda Kürtlerin demokratik birliği artık kaçınılmaz” dedi. Üçer, “Rojava’nın tüm Kürtlerin kazanımı olduğunu tespit ettik” dedi.Kürtlerin demokratik birliği olmazsa olmaz

DTK Daimi Meclis üyeleri, DTK Koordinasyon Kurulu üyeleri BDP Wan Milletvekili Özdal Üçer ve BDP Qers (Kars) Milletvekili Mülkiye Birtane, DTK Daimi Meclis üyeleri Amed Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, BDP Sêrt eski milletvekili Osman Özçelik, Vedat Çetin ve BDP MYK üyesi Yüksel Mutlu’dan oluşan DTK heyetinin Federal Kürdistan Bölgesi ziyaretine ilişkin DTK binasında basın toplantısı yaptı.

Herkesle görüştük

Toplantıda konuşan Üçer, ulusal birlik temelinde Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin hem DTK’nin görüşlerini ifade etmek hem de Suriye Kürtlerinin yaşadığı son duruma ilişkin ulusal birliğin önemini dile getirmek amacı ile bu ziyaretleri düzenlediklerini belirterek, “Heyetimiz 14-20 Aralık tarihleri arasında Goran Hareketi, Hizbi Şui, Yekgirtu İslam, Komala İslam, Hizbi Zahmetkeşan, PÇDK, Parlementerler Birliği, Maxmur Kampı’nı ziyaret etmiştir. 17 Aralık tarihinde de Eşbaşkanımız Aysel Tuğluk’un katılımıyla Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Heyetimiz, YNK ile de görüşme planlanmış ancak Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Sayın Talabani’nin ani rahatsızlığı nedeniyle görüşmeyi gerçekleştiremedik. Ayrıca düzenlenen ziyaretlerde çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ile de görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

Rojova Kürtlerin kazanımı

Heyetlerinin öncelikli gündeminin Suriye Kürtlerinin yaratmış olduğu kazanımlar olduğunu belirten Üçer, “Rojava Kürtlerinin yaratmış oldukları kazanımların tüm Kürt halkının kazanımları olduğu gerçeği görüştüğümüz tüm kesimlerin paylaştığı bir tespittir. Bunun da ötesinde tüm Suriye’de olduğu gibi Rojava’da da bir dram yaşanmaktadır. Rojava halkının kendi öz yurdundan göç etmesi gibi bir tehlike vardır. Bu her şeyden önce insani bir konudur. Bu temelde Kürt ulusal birliğinin önemini de gözeterek yapılan görüşmelerde özellikle kış ayları ile birlikte Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve bu konuda bir an önce sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağlanmıştır” ifadesini kullandı.

Birlik kaçınılmaz

21. yüzyılda Kürtlerin demokratik birliğinin artık olmazsa olmaz bir durum olduğunu vurgulayan Üçer, DTK olarak bu gerçeği sürekli dillendirdiklerini ve çalışmalarını bu eksende ortaya koyduklarını kaydederek, “Bu görüşmelerimizde ele aldığımız bu konuda önemli değerlendirmelere tanık olduk. Fakat artık bir adım öteye geçip pratik çalışmalara yoğunlaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Sonuç olarak Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler karşısında ulusal birliğin önemi ve ulusal konferansın aciliyeti de bir kez daha tüm Kürt çevreleri tarafından ifade edildiğini vurgulayabiliriz” şeklinde konuştu. Heyetlerinin sıcak bir atmosferde karşılandığını belirten Üçer, sadece bazı siyası partiler ile sınırlı kalmadığını birçok sivil toplum örgütü ve halkla temaslarının olduğunu kaydederek, genel itibari ile yapılan görüşmelerin olumlu olduğunu, bundan sonra da bu eksende çalışmalara yürüteceklerini söyledi.

Kaynak: ozgur-gundem.com 23 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder