18 Aralık 2012 Salı

DTK’nin Kürdistan’daki Temasları Devam Ediyor

Federal Kürdistan Bölgesi’nde temaslarını sürdüren Demokratik Toplum Kongresi heyeti, farklı siyasi çevrelerle görüşmeler yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyetinin Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki temasları dün de sürdü. BDP Kars milletvekili Mülkiye Birtane başkanlığındaki heyet, önceki gün Kerkük’te Parti Çareseri Demokrati Kurdistan (Kürdistan Çözüm Partisi-PÇDK) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. DTK heyeti, PÇDK Eşbaşkanı Diyar Xarib ve PÇDK yöneticilerinden oluşan bir heyet tarafından karşılandı. Görüşme ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Birtane, görüşmelerde daha çok Batı Kürdistan’ın değerlendirildiğini belirterek, “Artık kış koşullarıdır. Halkın orada ihtiyaçları var. ‘Diğer üç parçadaki Kürtler Rojava’daki Kürtler için ne yapabilirler’ diye de tartışma yürütüyoruz. Rojava’ya destek konusunda fikir birliğinin oluştuğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kerkük için barış mesajı

DTK heyeti Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerim ile de biraraya geldi. Bu görüşmeye ilişkin ise Birtane şöyle konuştu: “Biz Kürtler olarak burada hiçbir zaman savaşların ve çatışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Bölgenin her zaman barış içinde yaşamasını istiyoruz. Kerkük ve Ortadoğu halkı onurlu ve barışçıl bir yaşama layıktır. İsteğimiz ve dileğimiz buydu, bu dilekleri sayın vali ile de paylaştık.”

Vekillerle görüşüldü

DTK heyeti akşam saatlerinde de Hewlêr’e dönerek, Tevgera Goran bürosunu ziyaret etti. DTK’liler Büro sorumlusu Girzo Mecît’in başkanlığında, aralarında çok sayıda Kürdistan Parlamentosu milletvekilinin de bulunduğu kalabalık bir heyet tarafından karşılandı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Siyasi partilere ziyaret

Hewlêr’deki temaslarına dün de devam eden DTK heyeti, Hizbî Şui Kurdistan (Kürdistan Komünist Partisi) ve Yekgurtiyê İslami (İslam Birliği) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. DTK heyeti, Komünist Parti Merkez Komite üyesi Babali Cabbari başkanlığındaki heyet tarafından karşılandı. Bölge devletlerinde ve Araplarda demokrasi kültürünün zayıf olduğunu söyleyen Cabbari, “Biz Iraklılar 140′ıncı madde gibi bir maddeyi bile kendi başımıza yerine getirmeyecek kadar demokrasi kültüründen uzağız” dedi. Görüşmede Cabbari, Irak’ta bir İslam şurasının iktidarda olduğunu belirterek, demokrasinin gelişmesinin gerekliliğine işaret etti. Bölgede yaşanan sorunlara karşı partisinin çözüm perspektifini de Cabbar şöyle dile getirdi: “Sorunların ne içte ne dışta silahla çözülebileceğine inanmıyoruz. Sorunların çözümünün demokrasiyle olacağına inanıyoruz.”

Kaynak: yeniozgurpolitika.org 18 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder