23 Aralık 2012 Pazar

DTK Heyeti: Batı Kürdistan’a Ambargo Kalkmalı

Temaslarda bulunmak amacıyla Federal Kürdistan Bölgesi’ne giden DTK heyeti, “Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağladı.

Temaslarda bulunmak amacıyla Federal Kürdistan Bölgesi’ne giden DTK heyetinin yaptığı görüşmelerin sonucunu açıklayan BDP Van Milletvekili ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi Üçer, “Rojava halkının kendi öz yurdundan göç etmesi gibi bir tehlike vardır. 

Bu temelde Kürt ulusal birliğin önemini de gözeterek yapılan görüşmelerde özellikle kış ayları ile birlikte Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve bu konuda bir an önce sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağlanmıştır” dedi.

Temaslarda bulunmak amacıyla 13 Aralık günü Federal Kürdistan Bölgesi’ne giden DTK heyeti, 20 Aralık günü sona eren ziyaretlerine ilişkin DTK binasında basın toplantısı yaptı.

Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelere ilişkin hem DTK’nin görüşlerini ifade etmek, Rojava Kürdistan’da yaşanan son duruma ilişkin ulusal birliğin önemini dile getirmek hem de bilgi edinmek amacıyla DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DTK Daimi Meclis üyesi ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, DTK Daimi Meclis üyesi ve Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, DTK Daimi Meclis üyesi ve eski milletvekili Osman Özçelik, DTK Daimi Meclis üyesi Vedat Çetin Federal Kürdistan Bölgesi’ne gitmişti.

DTK Diplomasi Heyeti adına açıklamada bulunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Güney Kürdistan Federal Bölgesi’nde gerçekleştirdikleri diplomatik görüşmelere ilişkin bilgi verdi. 14-20 Aralık tarihleri arasında Goran Hareketi, Hizbi Şui, Yekgirtu İslam, Komala İsam, Hizbi Zahmetkeşan, PÇDK, Parlementerler Birliği ve Maxmur Kampı’nı ziyaret ettiklerini belirten Üçer, 17 Aralık’ta ise DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk başkanlığında Fedaral Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile görüştüklerini kaydetti.

Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Talabani’nin rahatsızlığı nedeniyle YNK ile planlanan görüşmenin gerçekleştirilemediğini söyleyen Üçer, Rojava Kürtlerinin yaratmış olduğu kazanımların tüm Kürt halkının kazanımları olduğunu ifade etti.

Suriye’de olduğu gibi Batı Kürdistan’da da bir dram yaşandığına dikkat çeken Üçer, “Rojava halkının kendi öz yurdundan göç etmesi gibi bir tehlike vardır. Bu, her şeyden önce insani bir konudur. Bu temelde Kürt ulusal birliğinin önemi de gözeterek yapılan görüşmelerde özellikle kış ayları ile birlikte Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve bu konuda bir an önce sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağlanmıştır” diye konuştu.

“21. Yüzyılda Kürtlerin demokratik birliği artık olmazsa olmaz durumdadır” diyen Üçer, DTK olarak çalışmalarının eksenine ulusal birliği koyduklarını belirtti. Öncelikli gündemi Batı Kürdistan olan heyetin yaptığı görüşmeler sırasında önemli değerlendirmelere tanıklık ettiğini dile getiren Üçer, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler karşısında ulusal birliğin ve ulusal konferansın aciliyetine dikkat çekti.

Ziyaretlerinin sadece bazı siyasi partiler ve hükümet yetkilileri ile sınırlı kalmadığını, birçok sivil toplum örgütü ve halkla da görüşmeler yaptıklarını aktaran Üçer, Irak’taki mevcut gerilimi de değerlendirerek, bir can kaybı yaşanmadan sorunun çözülmesini istedi.

Üçer son olarak, Batı Kürdistan’daki Kürtler ve Suriye halkına yönelik uygulanan ambargonun kaldırılmasını ve halkların ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu.

Kaynak: haberdiyarbakir.com 23 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder