17 Aralık 2012 Pazartesi

Barzani’den Kürdistan Bölgesi Atağı

Kürdistan Bölge Başkanı’nın “tartışmalı bölgeler” tanımını “Kürdistan Bölge İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler” olarak değiştirmesinin ardından Federal Irak Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan beyannamede bu adımın Kürdistan Bölgesi yöneticileri tarafından Irak anayasasını ihlal zincirinin bir parçası olduğu iddia edildi.

Dengê Azad com da yer verilen haberde şunlar kaydedildi:” Bilindiği gibi Kürdistan Bölge Başkanlığı tarafından 12 Aralık tarihinde yayınlanan resmi bir karar ile Hewlêr ve Bağdat arasında “tartışmalı bölgeler” olarak tabir edilen yerlerin isimleri “Kürdistan Bölge İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler” olarak değiştirilmişti.

Bu kararın ardından bugün Irak Başbakanlık Ofisinden Irak Başbakanı Nuri El Maliki imzasıyla yayınlanan beyannamede bu adımın Kürdistan Bölgesi yöneticileri tarafından Irak anayasasını ihlal zincirinin bir parçası olduğu belirtilerek; “Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani aldığı karar ile Irak anayasasında “Tartışmalı Bölgeler” olarak kabul edilen yerlerin isimleri Kürdistan Bölgesi olarak değiştirmiştir. Irak halkının ve tüm siyasi kesimlerin dikkatini, bu karar ile Irak halkının oyları ile kabul edilen ve Iraklı tüm yetkililerin anayasayı koruyacağına dair yemin ettiği Irak anayasası ihlal edildiğini noktasına çekmek istiyoruz” denildi.

Irak Başbakanlık Ofisinden yayınlanan beyannamede;

“1- Her ne kadar bu kararın siyasi bir karşılığı olmasa da buna sessiz kalamazdık. Çünkü bu durum Irak anayasasını ayaklar altına alma cesaretini gösteriyor. Eğer ilgili kurumlar ve siyasi partiler anayasanın çiğnenmesine karşı gereken duyarlılığı göstermiş olsalardı bu tarz bir anayasa ihlali gerçekleştirilemezdi.

2- Tüm yetkililerden bu kararı kınamalarını istiyoruz. Özellikle doğrudan anayasa ve yasaları korumakla görevli olan ilgili kesimlerin, cumhurbaşkanlığı, Irak parlamentosu üyeleri ve yürütme organlarının bu tehlikeli gidişada bir son vermelerini bekliyoruz.

3- Hükümet, ilgili tarafların anayasal maddelere uymaları konusunda sorumluluğunu yerine getirmiştir. Özellikle merkezi hükümetin idaresi altında olan bölgelere yönelik dış müdahaleye karşı anayasayı koruma konusundaki sorumluluğu daha da bir artmıştır.

4-Temenni ederiz ki, bu tarz çabalar yasal sınırları aşmaz ve hükümetin yasaları ayrım gözetmeksizin yerine getirmesine engel olmaz. Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki, sorunların çözümü için anayasaya saygı dışında hiçbir seçeneğimiz yoktur.” denildi.”

Kaynak: rizgari.com 17 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder