23 Aralık 2012 Pazar

Kürtler Ve Dostları 28’inde Roboskiye

ROBOSKİ
Roboski Katliamı 28 Aralık’ta bir yılını dolduracak. Ancak katillerden hala hesap sorulmadı. Kürt siyasi partileri de, herkesi 28 Aralık’ta vicdanların kanadığı yere, Roboski’ye’ hesap sormaya çağırdı. 

MİLYONLAR HESAP SORACAK

Katliamın birinci yılında binlerce yurttaş ile birlikte BDP, DTK gibi siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi Roboski’ye gidecek.  “AKP ısrarla katliamın üzerini örtmeye çalışıyor” diyen BDP, ÖSP ve KADEP, milyonları hesap sormak için Roboski’ye çağırdı.

VİCDAN SAHİPLERİ ROBOSKİ’YE

Roboski Katliamı’yla 4 parçada yaşayan bütün Kürtlere mesaj verildiğini belirten Kürt partileri, herkese şu çağrıyı yaptı: “AKP’nin katliamın üstünü örtmesini engellemek için vicdan sahibi herkes, 28 Aralık’ta da katliamın gerçekleştirildiği Roboski’de bir araya gelmelidir.”

Katliama lanet yağıyor

Katliamın bir yılını doldurmasına sayılı günler kala Türkiye, Bölge ve Avrupa’nın birçok yerinde Maraş ve Roboski katliamları çeşitli etkinliklerle anılıyor. Amed ve Şirnex’te anma etkinlikleri düzenlenirken, Almanya’nın birçok kentinde de AKP’yi protesto yürüyüşleri olacak.

Sivil Cuma’da Roboski’ye çağrı

Olumsuz hava şartlarına rağmen Bölge’nin birçok il ve ilçesinde Sivil Cuma Namazları kılındı. BDP’li belediyelerin açmış olduğu halk evi, taziye evi, BDP il ve ilçe binaları ile yer altı çarşılarında kılınan ve binlerce yurttaşın katıldığı namazlarda, herkese 28 Aralık’ta Roboski’ye gitme çağrısı yapıldı.

Tüm Kürtler ve Dostları 28’inde Roboski’ye…

Şirnex’in Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de 34 yurttaşın TSK’ye ait F-16 savaş uçaklarıyla bombalanarak katledilmesinin bir yılı doldurmasına günler kaldı. Katliamın birinci yılında binlerce yurttaş ile birlikte BDP, DTK gibi siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi Roboski’ye gidecek. Bilindiği üzere katliamı gerçekleştirenler hala yargı önüne çıkarılmadığı gibi haklarında herhangi bir işlem de yapılmadı. Siyasi sorumluluktan kaçan AKP hükümetinin tavrı bir yıldır değişmezken, katliamın sorumlularından olan TSK ise, hükümetten farklı bir yol izlemiyor. AKP ve TSK’nin bu tavrı ise milyonlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Hükümetin tavrını değerlendiren Kürt siyasi partilerinin temsilcileri, “AKP ısrarla katliamın üzerini örtmeye çalışıyor” dedi.

ÖSP: AKP örtüyor

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Roboski, Kürdistan’ın dört parçasında yaşanan Kürtlere verilmiş bir mesajdır. Kürtlere deniliyor ki, ‘ne özerklik ne bağımsızlık ne de federasyon aklınızdan geçsin. bu nedenle bu katliam yapıldı. Şimdi ise AKP hükümeti ısrarla katliamı üstünü örtmeye çalışıyor. Ancak katlimın üstünün örtülmemesi için güçlü bir muhalif baskı yaratılmalıdır” dedi.

KADEP: Devlet politikası

KADEP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Baksi ise, Cumhuriyetten günümüze kadar Kürtlerin tüm özgürlük taleplerinin kanla bastırıldığını ifade ederek, Roboski Katliamı’nın da bunlardan biri olduğunu söyledi. Baksi, AKP hükümetinin iktidara geldiği zaman bazı insanlarda İslamcı söylemiyle umut yarattığını belirterek, “Bunlar İslamcıdır, Cumhuriyette Kürtlerin inkârı üzerine kurulmuştur. ‘AKP bizi anlayacak, bizim bazı haklarımızı verecek’ şeklinde yaklaşımlar oldu. Fakat zamanla AKP’nin ne olduğu ortaya çıktı. AKP devletçidir bir hükümettir. Kürtlere şirin görünmek için AKP, TRT-6’yı açtı. TRT-6 göz boyamadan ibaret olan bir taktik hamledir” dedi. AKP hükümetinin devleti ele geçirdikten sonra kendi gerçek kimliğini gösterdiğine dikkat çeken Baksi, “Son olarak yaşanan Roboski Katliamı’yla AKP kendini gösterdi. Bu katliam bir devlet politikasıdır” diye konuştu.

BDP: Katliamcılar belli

BDP Amed İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de, geçen süreçte AKP hükümetinin Roboski’deki mağdur ailelerden bir özür bile dilemediğine işaret ederek, “Bu gelenek sadece Roboski’de yaşanmadı. Kürtlere yönelik Cumhuriyetin ilk döneminden şimdiye yaşanan birçok katliam var” dedi. Roboski Katliamı’nın üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyleyen Zümrüt, “Bunun yanında AKP, Roboski Katliamı’nı protesto edenleri yargılıyor. Bir yıldır katliamla ilgili Meclis İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonu rapor hazırlayacaktı. Ancak rapor hala ortada yok. Aslında rapora gerek de yok. Ayan beyan katliamı kimin yaptığı bellidir. Objektif bir rapor hazırlanırsa, katliamın kimin yaptığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle yanlı bir rapor çıkacağını düşünüyoruz. Failler yargılanmalıdır. Bu haliyle raporun açıklanması bir anlam ifade etmez” diye belirtti.

Roboski’de buluşalım

Roboski Katliamı’nın birinci yıldönümü nedeniyle Amed’den yapılan açıklamada ise, 27 Aralık’ta Amed’de yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı yapılarak, 28 Aralık’ta da herkesi Roboski’ye davet etti. “Vicdan sahibi herkes 28 Aralık’ta da katliamın gerçekleştirildiği Roboski’de bir araya gelmelidir” denildi.

Maraş’tan Roboski’ye katliamlara son

Almanya’da yaşayan Kürtler, Maraş ve Roboski katliamlarının yıldönümleri nedeniyle bir dizi etkinlik düzenleyecek. Berlin, Köln, Frankfurt gibi büyük şehirlerde ise kitlesel yürüyüşlerle AKP hükümeti protesto edilecek. Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), Almanya genelinde Maraş ve Roboski katliamlarına dikkat çekmek amacıyla bir dizi etkinlik organize edecek. YEK-KOM’dan yapılan açıklamada, “Tüm demokrat, ilerici, vicdan ve ahlak sahibi herkesi tüm katliamlara karşı ‘Maraş’tan Roboski’ye Katliamlara Son’ sloganıyla yapacağımız etkinliklere katılmaya çağırıyoruz” denildi. Almanya’da yapılacak etkinlikler ise şöyle sıralandı: Başkent Berlin’de dün Türk büyükelçiliğine siyah çelenk bırakıldı. Ardından da Kreuzberg Museum’da panel düzenlendi. Bugün ise saat 13.30’da yürüyüş düzenlenecek. Bugün ise Frankfurt, Münster, Köln ve Stuttgart’ta bugün yürüyüş düzenlenecek. Ulm, Pforzheim, Nürnberg, Essen, Mönchengladbach, Kassel ve Köln’de panel düzenlenecek.

Amed ve Şirnex’te Roboski anması

Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenler için anmalar başladı. Önceki gün hem Şirnex’te hem de Amed’de anmalar yapıldı. Şirnex’te düzenlenen anmada tiyatro ve belgesel gösterimi yapıldı. Sinevizyon ve tiyatro gösterimi yurttaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, yine Roboski Katliamı’na ilişkin yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Ağlama anne güzel yerdeyim” belgeseli gösterildi.
Amed Farqîn’de (Silvan) de belgesel gösterimi düzenledi. Gösterinin ardından düzenlenen halk toplantısında konuşan BDP İlçe Eşbaşkanı Mahmut Ekti, 27 Aralık’ta yapılacak yürüyüş ve basın açıklamasına tüm yurttaşları davet etti.

Sivil Cuma’dan Roboski çağrısı

Olumsuz hava şartlarına rağmen Bölge’nin birçok il ve ilçesinde binlerce yurttaş Sivil Cuma Namazları’nda saf tuttu. Amed, Farqîn (Silvan), Riha (Urfa), Sêrt (Siirt), Bismil, Sîlopya (Silopi), Cizîr (Cizre), Qoser (Kızıltepe), Nisêbîn (Nusaybin), Misirc (Kurtalan), Wan (Van), Colemêrg (Hakkari), Milazgîr (Malazgirt), Manisa’da kılınan namazların ardından Kürtçe vaazlar veren imamlar, Roboski Katliamı’na dikkat çekerek, herkesin Roboski’yi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. İmamlar, önümüzdeki Sivil Cuma Namaz’nda 27 Aralık’ta Roboski Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle mevlit okuyacaklarını aktardı. Gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekilen vaazlarda, “Kürt halkı bugüne kadar baskı ve zulme boyun eğmemiştir. Bundan sonra da eğmeyecektir” denildi. Nisêbîn’de ise namazın ardından yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sonrası konuşan BDP İlçe Başkan Vekili Celal Ata, partileri üzerindeki siyasi soykırım operasyonlarını kınadı.

Kaynak: ozgur-gundem.com 23 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder