15 Aralık 2012 Cumartesi

Cezaevlerinde 550 Siyasi Tutsak Ağır Hasta

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, “Bu gün cezaevlerinde 550 siyasi tutsak ağır hasta durumdadır” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AKP hükümeti döneminde sağlık hakkının alınıp satılan bir mal haline dönüştürüldüğünü belirterek, “Sağlıkta yaşanan sorunlar bütün alanlarda kendini gösteriyor.

 Bu gün cezaevlerinde 550 siyasi tutsak ağır hasta durumdadır. Bu güne kadar devlete emanet olan 94 siyasi tutsak cezaevinde yaşamını yitirmiştir” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmelerine Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesi ile devam ediyor. BDP Grubu adına konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AKP hükümetinin birçok sorunu çözecekmiş gibi görünüp çözüm ümidi yarattıktan sonra çözümsüz bıraktığını söyledi. Çelik, “Toplumun adeta geleceğini karartan, geleceğine bakış açısını karartan bir tavır içinde olmuştur” dedi. AKP hükümetinin piyasalaştırma ve taşeronlaştırmayı sağlık alanında da uyguladığını belirterek, sağlığın alınıp satılan bir mal haline getirildiğini söyledi. Çelik, “Siz bireyin temel ihtiyacını karşılamazsanız o toplum sağlıklı bir toplum olamaz. Bizim yaşamak zorunda bırakıldığımızda budur. Yeni paradigma ile sorununun çözümünü aramak gerekirken, Sağlıkta Dönüşüm Projesi olarak sunulan çalışma geçmişte denenenlerden ibaretti. Bu anlayış kendini aile hekimliği, genel sigorta gibi alanlarda göstermişti. Çünkü çocuk sakat doğmuştur” ifadesini kullandı.

’94 SİYASİ TUTSAK CEZAEVİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ’

Aile hükümlüğü uygulamasını eleştiren Çelik, “Hekimler devletin tahsildarı konumuna gelmiştir. Bu uygulama şiddete yol açmıştır. Bakın cezaevlerinde parasız sağlık eğitimi istedikleri için onlarca tıp öğrencisi cezaevindedir. Hukuksuz ve siyasi operasyonlar ile tutulmuşlardır. Bu gün cezaevlerinde 550 siyasi tutsak ağır hastalıklar ile karşı karşıyadır. Bu güne kadar devlete emanet olan 94 siyasi tutsak yaşamını yitirmiştir” dedi. Çelik, yaşanan sorunların her halkın kendini yönetebileceği yerinden bir yönetim ile aşılacağını işaret ederek, 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’nın yaşadığı gelişmeleri anlattı. Çelik, “Kürtler olarak bizler bu günün artık devletin insanlığın ve toplumun mutluluğu için olmazsa olmaz olmadığını, kutsandığı gibi insanlara mutluluk getirmediğini söylüyoruz. Devletin bölünmesi ve parçalanması gibi bir siyasal dilin de sahibi değiliz. Ama gelişen dünyanın yarattığı yeni fırsatları yakalayamazsak bütçemiz sağlık ve eğitime gideceğine savaş gider” diye konuştu.

‘KALKINMA BANKASI 1 YILDA 71 BİN TL’LİK LAHMACUN YİYOR!’

Çelik’in ardından ise Diyarbakır Milletvekili Altan Tan konuştu. Tan, Doğu Anadolu Projesi’nin (DAP) çok sayıda ili kapsadığını belirterek, “AKP hükümeti sürekli oralara yatırım yapıyoruz diyor. Ama nüfusa baktığın zaman sürekli bir boşalma hali yaşıyor bu iller. Cazibe merkezleri başka illerde kurulmalıdır. İstanbul bugün boşaltılmalıdır” dedi. Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BDP’li milletvekillerinin Mardin’de yediği yemeğe ilişkin söylediği açıklamaları hatırlanan Tan, “Mardin’de Ahmet Türk davet etti mütevazı bir yemek yedik. Kalkınma Bankası’nın 1 yılda yediği lahmacun parası 71 bin TL’dir. Kebaplarla birlikte toplam 169 bin TL” diye kaydetti.

‘ÇÖZÜM ÜRETEMEYENLER GAP’I ÖNE ÇIKARIYOR’

BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ise GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ilişkin yaptığı konuşmada, GAP’ın çıkışında MGK toplantılarında görüşülmesinin projenin amaçlarını ortaya serdiğini söyledi. Binici, “Kürt sorununa gerçekçi çözüm üretemeyenler her sıkıştığında GAP’ı öne çıkardılar. Yılan hikayesine dönen proje Kürtlerin oyunu arayan her siyasetçinin diline dolanmıştır. AKP hükümetleri de bunun sürdürdüler” dedi.

Kaynak: haberdiyarbakir.com 15 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder