8 Aralık 2012 Cumartesi

Gelecek Kürtler’in

Dünya yeniden karışıyor. Her karmaşa Kürtler için “Umut” anlamına geliyor.

“Bilgiye sevdiğim için ulaşabiliyorum” sözü Tolstoy’a ait. Kürtler’in yaşamı sevdikleri için, bilinçleştiklerine, belki de Küba halkının yanında, küremizin bilinçli hakları arasında olduğuna tanık oldum. “Umut, yelkenli’nin zirvesi denizde kaybolduğunda ve su üstünde son parmak hareketi görüldüğünde, başlar” sözü de Alman Feylezofu ve sosyal bilimcisi Ernst Bloch’a ait. Her deniz tufanı başkalarını batırıyor.

 Kürtler’in deniz yüzündeki “son parmak hereketi”, görecelidir. Tüm dünya egemenleri Kürtler’e borçlu. Fansız ve İngiliz’ler Kürdistan’ı, Bolşevikler’e karşı dirilen Mustafa Kemal’e pazarladılar. Burunlarından geldi. Alman emperyalizmi, Ermeniler’in katliamında, Osmanlı’yı destekledi.

Kürtler senaryoya ortak edildiler. Kürtler “Ermeni katili” edildiler. Talat Paşa 1921’de Ermeni militanı Tolerya tarafından Berlin’de cezalandırıldı. Beraat etti. Bu Almanya’nın Ermeniler’e ödediği borcun başlangıcıydı, sonu gelmedi. Almanya uzun yıllar Türkiye’deki askeri diktaları destekledi. Kürdistan’da savaş yürüten Tanklar Almanya’nın Kenan Evren Cumhuriyeti’ne “hibesi” sayıldı. Ve gelinen noktada, batı dünyasının desteğiyle kovboylaştırılan Türkiye’nin başındaki adam, Almanya’nın başta gelen Vakıflarını “teröristlere destek” vermekle itham etti.

Sessiz bir dönem başladı.

Krizin derinleşmesinden Kürtler faydalanacaklar.

Türkiye, Amerika’ya “göbekten bağlı”.

Türkiye’de başgösteren Osmanlı histerisi, Amerika’yı Türkiye’ye takoz koymaya zorlayacak. Erdoğan Araplar’ın çoğunlukta olduğu Ortadoğu dünyasında, ABD merkezli “İslam Konsepti’nin Halifesi” ilan edildi. Ömrü uzun sürmedi. Osmanlı kılıcı kullanmakta gecikmedi ve tüm Arap ülkeleriyle arasını bozdu. Son olarak “Ecdadlarımız” hikayesiyle birlikte, tarihi post travmatik rahatsızlıkların belirmesine yol açtı. Ömrü uzun olmayacak. Çünkü Mursi çıktı. Mursi çılgın olabilir; bileyecekler ve yıllar sonra, Mursi yeni dönemin “parlayan İslam yıldızı” olabilir. Maliki, Kürdistan’a saldırı için hazırlık yaptı. Ancak karşısına, “Soran Bölgesi Kralı” Talabani çıktı. İlk çıkışında, “66’nın haini”ni andiran sözler söyledi: “Kürdistan ilan edilirse, Soran Bölgesini dışta tutarız” gibi anlaşılmayan şeyler söyledi.

Sonra Hewler’de Barzani ile görüştü.

Maliki ve Talabani Tahran nabızlıdırlar… 

Tahran’ın da sonu gelecek.

Sonuçta. Güney Kürdistan ayakta.  Güneybatı Kürdistan, Akdeniz’e açılan yola yakın. Ve Obama’nın yeni “siyasi tugayı”, daha sert bir dil kullanmak mecburiyetinde kalabilir. Bu da emperyalizmin dili. Ama Tiranlar, başka Tiranlar’ı devirdiklerinde, o ülkelerin emekçileri, hem çöken ve hem de yükselecek Tiran’ı devirecek “tarihi fırsat”a sahi oluyorlar. Statü Kürdistan’ı hapsetti.

Statü sallanıyor.

Bu işin başını ABD çekse de, Kürtler ve Ortadoğu’nun diğer ezilen halkları kurtuluşları için bu “tarihi fırsat”ı değerlendireceklerdir. Eskiyi tanıyan Kürtler, yeniden ABD tarafından başa getirilecek yönetimlere hayır diyecek bilince sahipler. Yine de, “Köle Kürtler”den pay kaptıkları için, Türkiye’deki egemenlere karşı ayaklanmayan Türk halkının kurtuluşunun da Kürtler’in Türkiye’de “mutlak kopması”na bağlı olduğunu belirtmek istiyorum.

Hatırımda şöyle kalmış; Friedrich Engels yazmıştı: “İngiliz Proleteryası’nın kurtuluşu İrlanda ulusunun kurtuluşundan  geçer”.

Kaynak: Selim FERAT (Yeni Özgür Politika) 07 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder