8 Aralık 2012 Cumartesi

Leyla Qasim’ın Hayatı Sinemaya Uyarlanıyor

Saddam Rejimine karşı uçak kaçırma eylemi girişimiyle tanınan Güney Kürdistanlı kadın devrimci ’in hayatı sinemaya uyarlanıyor.

Sinema filmi için kolları sıvayan Yönetmen Nasir Hesen, şu an Qasim’ın hayatına ilişkin en doğru bilgi ve belgeleri toplamakla uğraştıklarını belirterek, “Doğu bilgileri toparlamak zaman alıyor. Ancak bu süreci tamamladığımızda Leyla Qasim’ın hayatı üzerine tasarladığımız filmi Kürdistan’ın bir kaç bölgesinde çekmeye başlayacağız” dedi.

1952 yılında Kerkük’te doğan Leyla Qasim, ilk ve lise eğitimini burada tamamladı. Baas rejiminin Xaneqin’i Araplaştırma politikaları yüzünden ailesiyle birlikte Bağdat’a taşınan Leyla Qasim, sosyoloji bölümünü kazandı. Bağdat’ta üniversiteye başladıktan çok kısa bir süre sonra, Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin en aktif üyelerinden biri haline geldi.

Bu yıllarda Irak rejimi Kürtlere dönük ağır saldırılara başlamıştır. Her gün onlarca Kürt genci katledilmekte, binlerce insan köyünden sürülmektedir. Leyla Qasim ve arkadaşları, Kürtlerin sesini dünyaya duyuracak bir eylem hazırlığına girişirler. Biraz da Filistinli direnişçi Leyla Halid’in uçak kaçırmasından esinlenerek uçak kaçırmayı tasarlarlar. Ancak Leyla Qasim, daha eylem girişiminin hemen başında arkadaşlarıyla birlikte yakalanır. 1974’ün nisanında ağır işkencelerden geçirilir. Kısa süren düzmece bir yargılama sonrasında, 13 Mayıs 1974′te idam edilir.

Leyla Qasım yargılama sırasında mahkeme hakimine “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” dedi. İdam sehpasına giderken Ey Reqib marşını okuyordu.

Kaynak: haberdiyarbakir.com 07 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder