25 Aralık 2012 Salı

İran Doğu Kürdistanda Bir Kürt Gencini Daha Katletti

iran1
İran askerleri, Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentinde geçimini sınır ticareti ile sağlayan bir Kürt gencini daha katletti. Mahabad milletvekili Osman Ehmedi, sınırdaki öldürmeleri İran parlamentosunun gündemine taşıdı.

Doğu-Kuzey ve Güney Kürdistan sınırında yargısız infazların ardı arkası kesilmiyor. Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentinde bir Kürt genci daha katledildi. 

Edinilen bilgilere göre, soyismi öğrenilemiyen Rizgar adlı Kürt genci, sınırda ‘kaçakçılık’ yaptığı gerekçesiyle İran askerleri tarafından katledildi. 23 Aralık günü meydana gelen olayda, askerlerin uyarıda bulunmaksızın Kürt gencini kurşun yağmuruna tutarak katlettikleri öğrenildi. 

Rızgar’ın öldürülmesiyle birlikte son 4 gün içinde İran askerleri tarafından öldürülen Kürt genci sayısı 2’ye çıktı. 21 Aralık günü Serdeşte bağlı Qanka da, kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle ateş açılan Serdeşt’e bağlı Gerwes köyünden 18 yaşındaki Dilşad Pirozi adlı genç hayatını kaybetti.

Mahabad milletvekili Osman Ehmedi, sınırdaki ölümleri İran parlamentosunun gündemine taşıdı. Sınırdaki ölümleri ‘yargısız infaz’ olarak tanımlayan Ehmedi, bölge halkının çaresizlikten ötürü canları pahasına geçimlerini sınır ticareti üzerinden sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Osman Ehmedi, sınır ticaretinde geçimini sağlayan Kürt sivillerin, İranlı yetkililer kadar kaçakçılık yapmadıklarını belirtti. Ehmedi, Kürtler günlük geçimlerini sağlamak için sınır ticareti yaparken, İranlı yetkililerin uçaklarla kaçakçılık yaptıklarını kaydetti.

Kaynak: Firatnews.com 25 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder