11 Aralık 2012 Salı

Bdp’li İdris Baluken: ‘Akp ‘Kürdistan’ Diyebiliyor mu?’

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in, “Kürtleri temsil eden en büyük parti biziz” açıklamasına, “AKP ‘Kürdistan’ diyebiliyor mu?” sorusu ile yanıt verdi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik’in, Milliyet’e yaptığı, “Ortadoğu’nun Kürtleri temsil eden en büyük partisi biziz” açıklaması BDP’de tepki ile karşılandı.

 Açıklamayı değerlendiren Baluken, Çelik’in tespitinin başından sonuna kadar yanlışlarla dolu olduğunu belirterek, “Kürtlerin en büyük temsiliyeti olduğunu söyleyen bir partinin Kürtlerin hak ve özgürlük talepleriyle ilgi de en önde olması gerekir” dedi. Baluken, şunları söyledi:

KİTLENİN TALEPLERİ 

 En çok temsil ediyorsanız o kitlenin dile getirdiği talepleri de en fazla temsil etme durumunda olmanız gerekiyor. Bu mantık içerisinden Kürt halkının dili, kimliği ve statüsü ile ilgili AKP’nin mevcut durumuna baktığınız zaman bu tespitin ne kadar altı boş bir tespit olduğunu görürüz. Bugün Kürtçe ana dilde eğitim talebine AKP ‘kırmızı çizgi’, ‘devleti böler’, 
‘şeytana uymak olur’ düşüncesi ile yaklaşıyor.

KÜRT KİMLİĞİNİ KAÇ AKP’Lİ SAVUNABİLİR 

AKP içerisinde, ‘Kürt kimliğini savunan kaç kişi siyaset yapabilir’ diye sormak gerekir. Kürt ve Kürdistan kelimesinin geçeceği herhangi bir projeyi, çalışmayı AKP içerisinde ‘ama’lara, ‘fakat’lara sığınmadan savunabilmenin zemini var mıdır diye bakmak gerekiyor. Örneğin Kürdistan isminin geçtiği siyasi partilerin kurulması gerektiğini AKP içerisinde savunmak mümkün müdür? Ortadoğu’da Kürt halkının 40 milyonluk bir halk olduğunu, bu halkın kendi kendini yönetme hakkı, yönetim süreçlerinde karar sahibi hakkı olduğunu AKP içerisinde savunarak siyaset yapabilecek bir siyasetçiye rastlamak mümkün müdür?

Kaynak: milliyet.com.tr 11 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder