18 Aralık 2012 Salı

‘Bütçede Ezilenler ve Kürtler Yok’

Bütçe görüşmelerinde etkin muhalefet sergileyen BDP’nin Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hazırlanan bütçenin savaş bütçesi olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini, ancak AKP hükümetinin ısrarla bunu görmezden gelmeye çalıştığını söyledi.

AKP hükümeti tarafından hazırlanan 11. bütçe olan 2013 Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler 8. gününde de devam ediyor. Tek tek bakanlıkların bütçelerinin ele alındığı görüşmelerde kapanış konuşmaları ise, Perşembe günü yapılacak. 

Görüşmelerde etkin muhalefet yapan BDP ise bütçenin geneline ilişki sunduğu muhalefet şerhinde bütçeye karşı tutumunu açıklamıştı. Muhalefet şerhinde hazırlanan bütçenin ihtiyaç ve talepleri karşılayacak nitelikte olmadığına işaret eden BDP, “AKP bu bütçeyi yaparken sermaye grupları hariç, toplumsal hiçbir grubu bu çalışmaya dahil etmedi. Halktan alınan vergilerle hazırlanan bu bütçenin, yine halka sorularak dağıtılması gerekiyordu. Edirne’deki çiftçinin, Hakkari’ deki çobanın, İzmir’de ki esnafın vergileri yine AKP’nin siyasal ve ideolojik önceliklerine göre dağıtıldı. 2013 Merkezi Yönetim Bütçesi yüzünü egemenlere, sırtını halklara ve emekçilere dönmüş bir savaş ve kriz bütçesidir. Aynı zamanda sermayeyi teşvik ederken halkı yoksullaştıran bir bütçedir” dedi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AKP hükümeti tarafından hazırlanan bütçe ile Meclis’te yaşanan tartışmaları DİHA’ya değerlendirdi.

‘AKP savaş bütçesi hazırladı’

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Meclis’in 10 gündür bütçe üzerinde görüşmeler yaptığını ve bu sürecin yoğun bir şekilde geçtiğini belirterek, planlamaya göre Perşembe günü son konuşmaların yapılacağını ve bütçenin oylanacağını söyledi. Buldan, geçmiş dönemlerdeki bütçe görüşmelerine kıyasla BDP’nin bütçe görüşmelerinde en aktif grup olduğunu vurgulayarak, “Bütün bakanlıklara ilişkin yapılan bütçe görüşmelerinde arkadaşlarımız konuştular. Bakanlıklara verilen bütçe payının çok yüksek olduğu ve harcamaların savaşa gittiği görüşlerini belirtti. Biz BDP olarak muhalefet şerhimizi zaten verdik. Buna rağmen AKP yine bildiği gibi kendi kararları ve oy çokluğu ile bir savaş bütçesi hazırladı” dedi.

‘Bütçede ezilenler ve Kürtler yok’

Buldan, hazırlanan bütçenin barışa ve demokrasiye hizmet etmediğini, bütçe kalemlerine bakılması durumunda bunun çok açık bir şekilde ortada olduğunu söyledi. “Bütçede silahlanmaya ve askeri harcamalara ayrılan bütçenin aslan payı bütçesi olduğunu görüyoruz” diyen Buldan, AKP hükümeti tarafından hazırlanan 11. bütçede kadınların, çocukların, emekçilerin, yoksulların ve Kürtlerin olmadığına işaret etti. Hazırlanan bütçenin geçmesi durumunda savaşın kızışacağını ve hak arayanlara müdahalelerin artacağını söyleyen Buldan, “Bütçe, yoksula, işsize, emekçiye ve kadına ayrılması gerekirken, böylesi bir uygulamanın Türkiye’ye bir şey kazandırmayacağını biliyoruz” dedi.

‘Erdoğan’ın konuşması olacaklara işaret ediyor’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçenin açılışında yaptığı konuşmasında Türkiye’nin yakıcı sorunlarına değinmek yerine sadece yaptıklarını anlatmakla yetindiğini kaydeden Buldan, şunları vurguladı: “Bütçenin başlangıcı aslında Türkiye’nin 1 yıllık geleceği anlamına gelmektedir. Erdoğan’ın konuşması ile birlikte 2013′te Kürt halkını ilgilendiren bir süreç yaşanmayacaktır. Kürtleri inkar eden, dilini yasaklayan bir anlayış var. Her şeye rağmen 2013 yılında Meclis’te Türkiye’nin bir savaş ortamına girmemesi için muhalefet yürütmeye devam edeceğiz. Bütçe savaş bütçesi olsa da 2013′de demokrasi ve barışın gelmesi için rolümüzü oynayacağız.” Perşembe günü yapılacak olan kapanış konuşmalarının önemli olduğunu, BDP adına kendisi ile birlikte Grup Başkanvekili İdris Baluken’in konuşma yapacağını belirten Buldan, konuşmalarında bütçenin getirisini ve götürüsünü ortaya koyarak, bunun Türkiye’ye yararı olmadığını söyleyeceklerini kaydetti.

‘Milletvekilleri Erdoğan’ın sözünden hariç konuşmuyor’

Bütçe görüşmelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından bu güne kadar yapılan konuşmalara katılan AKP’li milletvekillerin Erdoğan’ın sözünün dışında bir şeyler söylemediğini kaydeden Buldan, “Her ne kadar dokunulmazlık konusunda bir tavır ortaya konsa da bütçe görüşmesinde genel kurulda bunu görmüyoruz. Muhalefetin eleştirilerinin tam tersini söylüyorlar. Çok önemli konular konuşuluyor. Roboski’den, Sayın Öcalan’a uygulanan tecride kadar bütün sorunları söylememize rağmen AKP milletvekillerinin görüşleri ortaya çıkmıyor. Erdoğan’ın söylediği sözler çerçevesinde konuşuyorlar. Bu akla ve mantığa uygun değil. Çıkıp sürekli yaptıkları yolları anlatıp duruyorlar. Oysa Türkiye’de çok önemli sorunlar var. Şu anda da en önemli sorun Kürt sorunudur. Buna ilişkin herhangi bir çalışma ise yapılmıyor” diye konuştu.

‘CHP tutarlı bir tavır sergilemiyor’

Bütçe görüşmelerinde CHP’nin çok tutarlı bir tavır sergilemediğini söyleyen Buldan, CHP’nin konuşmalarda bir yandan demokratikleşmenin önünün açılmasını istediğini diğer yandan da anadilde eğitim hakkının, hak olmadığını söylediğini kaydetti. Buldan, görüşmelerde bakanların takındığı tavrı da eleştirerek, “Onlar da ancak kendilerine göre yaptıklarını söylüyorlar. Israrlı sorularımızın hiçbirine cevap vermiyorlar” dedi.

Kaynak: yuksekovahaber.com 18 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder