5 Aralık 2012 Çarşamba

Kürt Sorununda Diyalog ve Uluslararası Barış İlanı.

Nobel Barış Ödülü sahibi emekli Başpiskopos Desmond Tutumunun çağrısıyla, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde diyalogun yeniden başlatılması için Uluslararası Barış İnisiyatifi (IPI) kuruluşunu ilan etti. 

Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı emekli Başpiskopos Desmond Tutumunun çağrısıyla kurulan inisiyatifin ilk imzacıları arasında Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter gibi isimler bulunuyor.

Dünya genelinde tanınmış siyasetçi, insan hakları savunucuları, Nobel Barış Ödülü sahiplerinin oluşturduğu Uluslararası Barış İnisiyatifi kuruluşunu Belçikanın başkenti Brükselde bir basın toplantısıyla ilan etti. Uluslararası Basın Merkezinde yapılan toplantının açılış konuşmasını Uluslararası Barış İnisiyatifi Sekretaryasından Anna Irvin yaptı. Irvin inisiyatifin amacının, Türk hükümeti ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan arasında diyalogun bir an önce başlatılmasını talep etmek olduğunu söyledi.

İnisiyatifin çağrıcısı Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı din adamı ve insan hakları savunucusu Desmond Tutu ise basın toplantısına videolu mesaj gönderdi. Tutu, Öcalan ile devlet arasında bir an önce diyalogun başlaması gerektiğini söyledi. Son yaşanan gelişmelerle birlikte Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde vazgeçilmez bir lider olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Tutu, her iki tarafa da ateşkes çağrısında bulundu.

Daha sonra ise Tibetin ruhani lideri Dalai Lamanın Belçika temsilcisi Rigzin Choedon Genkhang konuştu. Genkhang, Dalai Lamaın yıllardır çatışmalı bölgelerdeki sorunların diyalog yoluyla çözümü için çaba harcadığının altını çizdi. İnsan hakları beyannamesinin 50. yılında bütün sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Genkhang, şu anda dünyanın küreselleştiğini, bütün sorunların bütün insanlığı etkilediğini vurguladı. Uluslararası Barış İnisiyatifinin de sorunları diyalog ile çözmeyi esas alan bir girişim olduğunu ve dünyada barışa katkı sunmasını temenni ettiklerini belirtti.

Güney Afrikalı avukat Essa Mossa da, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’dan selam getirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Türk devleti ile Öcalan arasında bir an önce diyalogun başlaması gerektiğini söyleyen Mossa, dünya genelinde Nobel Barış Ödülü almış çok sayıda şahsiyetin bu çağrı metnini imzaladığını vurguladı. 2011 seçimleri öncesinde Türk hükümetinin Kürt sorununun çözümünde diyalog yolunu tercih ettiğine dair izlenim yarattığını, ancak daha sonrasında yaşananların tersi bir durumu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Türkler ve Kürtler arasında farklı görüşler olmasına rağmen, yaşanan bütün sorunların diyalog ile çözülmesi taraftarı olduğunu da söyleyen Mossa, örnek olarak ise Güney Afrika’daki diyalog sürecini gösterdi. Mossa, dönemin iki lideri olan Nelson Mandela ile F. W. De Klerk arasındaki diyalog sürecini gösterdi. Ve diyalog ile apartheid rejiminden demokrasiye geçiş sürecine dikkat çekti.

İLK İMZACILAR ARASINDA TANINMIŞ SİYASİ LİDERLER VAR

Nobel ödüllü Desmond Tutumunun çağrısı ile startı verilen inisiyatifin ilk imzacıları arasında Tibetin Ruhani Lideri Dalai Lama, Doğu Timor eski Devlet Başkanı Jose Ramos Horta, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter, Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, İsveç eski Başbakanı Ingvar Carlsson, Finlandiya eski Başbakanı Paavo Lipponen, Danimarka eski Başbakanı Ander Jorgensen ve Danimarka eski Dışişleri Bakanı Kjled Olesen bulunuyor.

Kaynak: bestanuce.org 05 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder