9 Nisan 2013 Salı

Akil İnsanlar Çalışmalarına Başladı

akil insanlar
Akil İnsanlar Komisyonu’nda yer alan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Akdeniz Bölgesi” grubunun ilk toplantısını 7 Nisan’da gerçekleştirdiğini ve 11 Nisan’da ise tekrar bir araya gelerek çalışma yöntemlerine son şeklini vererek çalışmaların startını verdi.

Bölgede çalışma yürütmek için 63 isimden oluşan Akil İnsanlar Komisyonu çalışmalarına başladı. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın yer aldığı “Akdeniz Bölgesi” grubu ilk toplantısını 7 Nisan tarihinde Ankara’da gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, 11 Nisan’da tekrar bir araya gelerek, çalışma yöntemlerine son şeklini verdikten sonra bölgelerde çalışmalarına başlayacak.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Akil İnsanlar Komisyonu’nun programını heyetin kendisinin belirleyeceğini belirterek, her grubun kendi toplantısını yapacağını söyledi. Türkdoğan, “hükümet sizi yönlendirecek” gibi kimi eleştirilerin yerinde olmadığını ifade ederek, hükümetin kesinlikle çalışmalarına katılmayacağını kaydetti. Türkdoğan, hükümetin sadece çalışmaları kolaylaştıracağını ve çeşitli bazı güvenlik tedbirleri alacağını, onun dışında herhangi bir çalışmaya dahil olmayacağını dile getirdi.

Komisyon çalışmalarının startını veriyor

Kendisinin “Akdeniz grubu”nda yer aldığını hatırlatan Türdoğan, “Biz Pazar günü yani 7 Nisan’da ilk grup toplantımızı yaptık. Çalışma yöntemlerimizi, ziyaretlerimizi, takvimimizi, çalışmalarımızda nasıl bir dil kullanacağımızı bütün hususları ayrıntılı bir şekilde tartıştık. Kendi içimizde teknik bir komite kurup, konuştuğumuz konuları planlama yapma noktasında onlara bir görev verdik. Ve Perşembe günü yani 11 Nisan’da toplanıp çalışma yöntemimize son şeklini verip ve start vereceğiz. Aşağı yukarı bütün gruplar bizim gibi yapacaklar. Sanırım önce toplanıp tartışacaklar sonra planlarını yapacaklar. Dolayısıyla Akil İnsanlar heyetinin çalışmaları tamamen kendilerinden sorumludur. Bu açıdan heyete yönelik bazı eleştirilerin karşılığının olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

‘Gideceğimiz yerlerin konumunu göz önüne alacağız’

Türkdoğan, gidecekleri bölgelerin demografik yapısı, sosyal yapısı, siyasi yapısı, kültürel yapısı ve değişik demografik veriler üzerinde duracaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bizim üzerinde duracağımız konu ki biliyorsunuz hepimizin amacı Türkiye’nin şiddet ortamından çıkması, kalıcı çatışmasızlığın sağlanması, daha doğrusu Abdullah Öcalan ile hükümet arasında devam eden müzakerelerde varılan prensiplere uygun hızlanmasını sağlamak. Yani tarafların ortaya koydukları irade gayet açık. Bizim bu noktada bu iradelerin ön gördüğü amaçların gerçekleşmesine katkı sunmak. Dolayısıyla toplumun tamamını bu sürece katmak gerekiyor. Ayrıca toplum bu konuda ne düşünüyor. Toplumun değişik çevreleri neler diyor. Onların düşüncelerini öğrenmek ve kendi düşüncelerimizi onlara aktarmak. Tabi bir diğeri de Türkiye’nin demokratikleşmesini istemek. Türkiye’nin hızla demokratikleştiği bir noktaya gelmesini sağlamak. Kürt sorunu aynı zamanda bir demokratikleşme sorunudur. Esasen yeni bir anayasa ile birlikte çözülecek bir sorundur. Tabi her şeyden önce tarafların ortaya koyduğu güçlü iradeyi destekleyerek çözülebilecek bir sorundur. Dolayısıyla bütün bu hususlarda gideceğimiz illerde, yerlerde, kasabalarda ziyaretlerimizi yaparken tüm bunları aklımızda tutarak gideceğiz.”

‘Toplumun değişik kesimlerine gideceğiz’

Toplumun çok değişik kesimlerine gitmeyi düşündüklerini ve onların ne düşündüğünü öğrenmek istediklerini ifade eden Türkdoğan, “Dolayısıyla burada önceden belirlenmiş kısıtlanmış bir düşünce yok. Dolayısıyla sürece açıktan karşı olan kesimlerle bile görüşmeyi düşünüyoruz. Çünkü mutlaka iletişim kurmak, etkileşim kurmak düşüncelerimizi karşılıklı olarak paylaşmak önemlidir. Ve bu sürecin bizler açısından, Türkiye açısından, Türkiye’de yaşayan halklar açısından ne kadar önemli olduğunu da anlatmak gerekir. Çeşitli kimi siyasi argümanlarla yaklaşılmaması gerekir. İnsani, vicdani, hak temelinde yaklaşılması gerektiğinin anlatılması gerekir. Ama bizim görevimiz insanları ikna etme değil. Biz önce insanları dinleyeceğiz. Ne dediklerini öğreneceğiz. Belki ondan sonra bu süreçte onlarla etkileşerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak sürecin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışabiliriz” diye konuştu.

Akdeniz bölgesinde 15-20 yer ziyaret edilecek

Çalışmalarının 2 aya yakın süreceğini aktaran Türkdoğan, şöyle devam etti: “Bizim Akdeniz bölgesinde 8 il var. Çok sayıda büyük ilçe var. Dolayısıyla bizim burada nerden baksanız belki 15-20 civarında yeri ziyaret etmek zorunda kalacağız. Bütün bunlardan sonra bir rapor oluşturacağız. Tespitlerimizi, gözlemlerimizi, önerilerimizi, süreçle ilgili kaygılarımızı, beklentilerimizi hemen hemen her şeyi raporlaştıracağız ve bunlar hükümete sunulacak. Ve inanıyorum ki hükümet bizim bu raporlarımızdan çok şey öğrenecek. Yine sürecin ilerlemesi konusunda katkı sunacağını düşünüyorum.”

Kaynak: yuksekovahaber.com 09 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder