18 Nisan 2013 Perşembe

Kürt Ergenekonu Açılsın, Hakikatleri Araştırma Komisyonu Kurulsun

altan tan
Haber Türk’te yayınlanan ve Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu “Türkiye’nin Nabzı” programına katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Türk’te yayınlanan ve Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu “Türkiye’nin Nabzı” programına katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, önemli açıklamalarda bulundu. Dicle Üniversitesi öğrencileri arasında yaşanan tatsız hadiselerin masaya yatırıldığı programda canlı yayın konuğu olan Altan Tan, 90’lı yıllarda yaşanan acı olayları hatırlatarak, şunları söyledi:

OLAYLAR SÜKÛNETE KAVUŞMUŞTUR

“Dicle Üniversitesi’nde tatsız olaylar yaşandı ama sivil toplum kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin, sözü dinlenir insanların araya girmesiyle tekrar huzur sağlandı, akl-ı selim hakim oldu. Bugün itibariyle olay sükûnete kavuşmuştur. Benim açımdan oradaki herkes benim kardeşimdir; yaralanan da, yaralayan da. Yanlış yapmışlardır; ama herkes hatasını anlamıştır.

90’LI YILLARDAKİ 3 LİDER DE YAKIN ARKADAŞIMDI

90’lı yıllarda Kürdistan’da “İslamî hareket” olarak nitelenen üç hareket vardı: Biri Hüseyin Velioğlu’nun liderlik ettiği İlim grubu, biri Fidan Güngör’ün liderlik ettiği Menzil, biri de İzzeddin Yıldırım’ın liderlik ettiği ve Nûbihar çevresi etrafında kümelenen Kürt Nurcular.

Üç lider de şu anda yaşamıyorlar. Ve ben bu üç lideri de yakinen tanıdım, arkadaşlıkta bulundum. Meselâ Hüseyin Velioğlu’yla ve Fidan Güngör’le biribirimizin evlerine ve işyerlerine gidip gelecek kadar bir hukukumuz oldu. Yine aynı şekilde, İzzeddin Yıldırım bir Ramazan günü evinden kaçırılıp faili meçhul bir olayla öldürüldüğünde, morgda cesedini teşhis edenlerden biriydim. Bu derece yakın bir hukuğum vardı aralarında.

Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanlarından biri de, İzzeddin Yıldırım’la üniversite okurken aynı evde kaldıkları bir yakın arkadaşı.

Ayrıca son 30 yılda PKK ve Kürt siyasetini de yakinen tanıdım. PKK’nın üst düzey yetkililerini ve Avrupa sorumlularını da yakından tanıma fırsatı buldum.

HİÇBİRİMİZ MÂSUM DEĞİLİZ

Burdan şuraya gelmek istiyorum: Hiçbirimiz hatasız değiliz, sütten çıkmış ak kaşık değiliz. Herbirimizin hataları, günâhları oldu. Bu, silâhlı eylemler olabilir, düşünce bazında olabilir, davranış yönünden olabilir; hiçbirimiz hatasız değiliz, mâsum değiliz.

 Peki ne yapalım? Biz bütün bu hataları ortaya dökelim de biribirimizi geçmiş üzerinden tekrar boğazlayalım mı? Hayır; bu daha büyük bir hata meydana getirir.

KÜRT ERGENEKONU AÇILSIN

Peki ne yapılmalıdır? Yıllardır herkesin söylediği bir şey var: Bir; Kürt Ergenekonu açılsın. Benim Meclis’e verdiğim Meclis Araştırma Önergeleri var, Soru Önergeleri var. Sayın Başbakan’a direk sorduğum sorular var, bir yıldır cevap alamadım, resmî sorular var. Net! PKK’yle ilgili, Hizbullah’la ilgili, diğer faili meçhul cinayetlerle ilgili. Bütün olaylarla ilgili.

HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Bir “Hakikatleri Araştırma Komisyonu” kurulsun diyoruz, defalarca! Bunu tekrar biribirimizle bir kan dâvâsı başlatmak, “Sen şunu yaptın, sen bunu yaptın” diyerek ortalığı tekrar bir kan revana dönüştürmek üzere değil, kendi kendimizle ve geçmişle yüzleşmek, bir muhasebe yapmak üzere yapılmasının şart olduğuna inanıyoruz. Buna ihtiyaç var. Yoksa “Sen dün bununla ilişkideydin, şu örgütle ilişkideydin, sen devletle ilişkideydin, sen CIA’yla ilişkideydin, sana İran silâh verdi, öbürünü Suriye destekledi, seni MİT kurdurdu”; bunun üzerinden bir çatışmaya ve hesaplaşmaya gidersek, bölge yine kan gölüne döner ve birilerinin istediği de zaten bu.

Onun için diyorum ki, eğer bir kirlilik varsa, eğer bir yüzleşme ve hesaplaşma olacaksa, gelin, herkes Hakikatleri Araştırma Komisyonu’na rıza göstererek, herkes elindeki bilgi ve belgeleri bir araya toplayıp getirsin, oturup bu sorunu çözelim.

BÜYÜK DEĞERLERİMİZİ KATLETTİLER

Çok değerli insanlarımızı kaybettik, büyük değerlerimizi öldürdüler, katlettiler. Batman’da Molla İhsan Yeşilırmak, Gıyaseddin Uğur, Midyat’ta Molla Zekeriya, Diyarbakır Şehitlik Camiî’nde Molla Ubeydullah Dalar, çok değerli insanlar, bir ömür boyu yetiştirilemeyecek insanlar.”


Kaynak: haberdiyarbakir.com 18 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder