8 Nisan 2013 Pazartesi

Kürdistan Gençliği Konfederasyon Kuruyor

gençlik
Rojava’nın Rimêlan kentinde düzenlenen 3. Ulusal Gençlik Konferansı’nda, Kürt gençlik örgütlerini tek çatı altında birleştirecek önemli bir karara imza atıldı. Kürdistan Ulusal Gençlik Konfederasyonu’nun kurulmasına karar verildi. 

Karar çerçevesinde konfederasyonun tüzüğü belirlenirken, ilan hazırlıkları için komite oluşturuldu.

  Kürdistan gençliği birleşiyor

 Rimêlan’da Kürdistan’ın dört parçasından 60 örgüt adına 260 delegenin katılımı ile 26-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen 3. Ulusal Gençlik Konferansı, önemli kararlara imza atarak sonuçlandı. Daha önce açıklanan sonuç bildirgesinde, Kürdistan Ulusal Kongresi, Batı ve Güney Kürdistan’daki kazanımların korunması, Batı Kürdistan’da parlamento ve hükümet inşası ve PKK Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelenin yükseltilmesi gibi kararlara ulaşıldığı kaydedilmişti. En önemli karar ise Kürt gençlik örgütlerinin tek çatı altında birleşmesi oldu. Yoğun tartışmaların ardından Kürt Ulusal Gençlik Konfederasyonu’nun kurulmasına karar verildi. Kararla birlikte konfederasyonun tüzüğü de belirlenerek kabul edildi. Konfederasyonun hazırlık ve ilan çalışmaları için ise 9 kişiden oluşan bir komite kuruldu. Konferans ardından toplanan komite, Kürdistan’ın dört parçası ile Avrupa’daki Kürt gençlik örgütleri ile yapılacak olan görüşmelerin ardından, yönetimi belirlenerek ilanının gerçekleştirilmesine karar verdi.

Konfederasyon tüzüğü

 Kürdistan Ulusal Gençlik Konfederasyonu’nun tüzüğü 5 ana maddeden oluşuyor.

 Kısa adı KNCK olan konfederasyonun amacı, “Kürt ulusal birliğine katılım, Kürdistan üzerinde her türlü işgale karşı mücadele”ninyanısıra “Gençlerin ulusal ve toplumsal mücadelesini geliştirme, Kürdistan demokratik, özgür toplumsal değerlerinin gelişimi için öz savunma temelinde direniş” biçiminde tanımlandı.
 Konfederasyonun Kürdistan’ın dört parçası ile yurtdışında federasyonlardan oluştuğu kaydedilen tüzükte, “Parça federasyonları, söz konusu parçadaki örgütlerden oluşur” denilerek en yüksek organın Kürdistan Ulusal Gençlik Konfederasyonu Kongresi olduğu vurgulandı.

Konfederasyon koordinasyonunun her parçadan 2 kişi ile yurtdışından 1 kişi olmak üzere 9 kişi tarafından oluşacağı belirtilirken, buradan seçilecek olan dönem sözcüsünün koordinasyon karşısında sorumlu olacağı belirtiliyor.

 Temel esaslarda “ulusal konularda ortak tavrı esas alır” vurgusu yapıldı.

 Tüm örgütsel çalışmalarda yüzde 40 kadın kotasının uygulanacağı belirtilirken, genç kadınların katılımının esas alındığı ifade edildi.Konfederasyon üyelerinin tümünün alanlarda özerk olarak örgütlendiği belirtilen tüzükte, “Düşmanla işbirliği yaparak halkına ihanet eden konfederasyon üyesi, konfederasyondan atılır” maddesi dikkat çekti.

 Üyelik koşullarının belirlendiği maddelerin başında ise, konfederasyona, “Ulusal birliği esas alan ve düşmanla işbirliği yapmayan örgütlerin” üye olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: bestanuce.info 03 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder