18 Nisan 2013 Perşembe

DTK Olağanüstü Kongreye Gidiyor

dtk
Öcalan’ın Amed Newroz’undaki tarihi çağrısının ardından, ‘Demokratik Çözümle Demokratik Kurtuluşa’ şiarıyla harekete geçen Kürtler, tepeden tırnağa seferberlik başlattı.

DTK Olağanüstü Kongre’ye gidiyor. DTK’li kadınlar ise bir dizi kararla yeni süreçte inisiyatif alacaklarını ilan etti. YEK-KOM da kongresini yaparak harekete geçti

DTK OLAĞANÜSTÜ KONGRE’YE GİDİYOR

DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, ‘Demokratik Kurtuluşla Özgür Yaşamı İnşa Edelim’ sloganıyla delegelerini 20-21 Nisan’da Olağanüstü Kongre’ye çağırdı. DTK, delegelere “Değişimi önce kendimizden başlatalım” çağrısı yaptı.

Demokratik kurtuluşla özgür yaşamı inşa edelim

DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, 20-21 Nisan günlerinde yapılacak Olağanüstü Genel Kurul’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu ve 2013 tarihi Newroz ile yeni bir aşamaya geçen demokratik çözüm sürecinin, başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu’nun tümü için yeni bir demokratikleşme ivmesi kazandıracağı açıktır. Bu sürecin çok önemli gelişmelere yön vereceğini ve bölge siyasetinde belirleyici bir niteliğe sahip olduğunu hemen herkes dile getirmekte ve kabul etmektedir. Çünkü Sayın Öcalan’ın başlattığı bu tarihi dönemecin yaratacağı gelişmelere göre birçok güç, Ortadoğu’ya yönelik siyasetine yeniden yön verme ihtiyacını duyacaktır. Bu bağlamda demokratik çözüm süreci sağlıklı ilerlerse bu sürecin Kürt halkı ve Ortadoğu halkları açısından tarihi sonuçlar doğuracağı açıktır” denildi.

Ciddi umutlar doğmuştur

“Köklü bir tarihsel geçmişi olan ve son 30 yılı yoğun çatışmalarla özdeşleşen Kürt sorununun demokratik zeminlerde çözüme kavuşması ve halklarımızın yıllarca özlemini duyduğu barış ortamının oluşması için ciddi umutlar doğmuştur” denilen açıklamada, “Kürt siyasi hareketinin önemli bir bileşeni olan kongremiz DTK, bu süreci derinleştirme ve geliştirme gibi önemli bir sorumluluk altındadır. Yılların getirdiği mücadele deneyimlerimiz yeni döneme ışık tutacak ve bu temelde yeniden mücadele ivmesini artırmamız gerekmektedir. Bu bağlamda demokratik mücadelenin gereği ve geleceği üzerine durup düşünmek, tartışıp kararlar almak bizler için ivedi bir görev ve gündem olmaktadır. Değişimi önce kendimizde başlatmak, sonra devleti değişime zorlamak ilkesel bir yaklaşım olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Toplantı 20-21 Nisan’da

20-21 Nisan günlerinde olağanüstü toplanma çağrısının yapıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Süreci halkımızla beraber değerlendirmek ve yönlendirmek bizim için esastır. Siyasi süreci değerlendirme ve planlama gündemleri ile toplanacak Genel Kurulumuz bunun çok önemli bir zemini olacaktır. Sonuç olarak 20-21 Nisan tarihlerinde ‘Demokratik Kurtuluşla Özgür Yaşamı İnşa Edelim’ şiarıyla gerçekleştireceğimiz Olağanüstü Genel Kurulumuza tüm delegelerimizi Newroz coşkusu ve yeni bir yaşam inşa etme heyecanıyla katılmaya çağırıyoruz. Ulusal kıyafetlerimizle katılacağımız Genel Kurulumuz 21. yüzyılda Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye halkıyla eşit, özgür ve birlikte yaşamı kurmak için önemli bir ilk adım olacaktır. DTK Eşbaşkanları olarak bu temelde tüm halkımızı sürece katılmaya ve demokratik yaşamı derinleştirmeye çağırıyoruz.”

 YEK-KOM’dan çözüme destek

Almanya’nın Hagen kentinde yapılan, iki gün süren Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu’nun (YEK-KOM) kongresinde çözüm sürecine tam destek verilirken, “yüzde 50 kadın kotası, eşbaşkanlık sistemi, Rojava ve Kürt birliğine destek” kararları alındı. Kongrede, Kürtlere özgürlük için örgütlenme ve çalışma çağırısı yapıldı.

Hagen’de yapılan YEK-KOM 19’ncu olağan kongresi sona erdi. Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şahlemez’e adanan kongrede, PKK Lideri Öcalan’ın başlattığı “Çözüm Süreci”ne tam destek verildi. Siyasal süreç ve örgütlenme sorunlarının tartışıldığı ilk günkü oturumların ardından ikinci gün de mali ve faaliyet raporları okunarak, tartışmalar yürütüldü. Ardından yapılan seçimde, 15 kişilik bir yönetim, 5 kişilik bir denetleme kurulu ve 6 kişilik de disiplin kurulu seçildi.

Bir dizi karar alındı

Kongrede alınan bazı kararlar şöyle:

PKK Lideri Öcalan’ın başlattığı “Çözüm Süreci”ne tam desteğin verilmesi.
Federe Kürdistan ve Rojava’da kazanılan ulusal hakların kısıtlanmasına karşı alanlarda olan halkımızla ortak hareket edilmelidir.

Federasyonumuz kurumsal çalışmaların tümünde yazışma ve konuşmalarda Kürtçe ve Almanca’yı esas alması ve Kürtçe’nin okullarda eğitim dili olarak verilmesi için derneklerin öğrencilerin örgütlenmesine öncülük edilmesi Gençleri hedefleyen her türlü kötü alışkanlık ve uyuşturucuyla aktif mücadele etmeye bu konuda değişik kurum ve kuruluşlarla birlikte projelerin geliştirilmesi için çalışmaların yürütülmesi.

Kadına yönelik şiddete, töre ve namus cinayetlerine karşı eğitici çalışmalar yapmak, kadın cinayetlerine ve aile içi şiddete karşı geliştirilecek her türlü etkinlik ve kampanyaya aktif katılınması.

Dersim, Halepçe ve Roboski gibi Kürt katliamlarının uluslararası düzeyde tanınması için çalışmaların yürütülmesine Önümüzdeki yıl yapılacak YEK-KOM kongresine kadınların yüzde 50’lilik bir kota ile yer alması.

Kaynak: ozgur-gundem.com 16 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder