8 Nisan 2013 Pazartesi

‘Tutuklu Avukatlar Serbest Bırakılsın’

bdp
BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, tutuklu avukatların serbest bırakılmasını istedi.

BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 5 Nisan Avukatlar Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, “Hak ihlalleri ve hukuksuzluklarla mücadele ederken ağır devlet/yargı baskısı ile özgürlüklerinden yoksun bırakılan, hapsedilen avukatlar nezdinde tüm avukatların gününü kutluyoruz” denilerek, 2009 yılından bu yana çeşitli gerekçelerle kitlesel operasyonlarla adeta “Cadı avı”nı başlatan hükümetin en temel hedeflerinden birinin de avukatlar olduğuna dikkat çekildi. 

Açıklamada, muhalif kurum ve kişilerin avukatlığını yapan avukatlara yönelen iktidarın hukuku hiçe sayarak, soruşturmalar başlattığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“İnsan hakları savunucusu avukatları, Asrın Hukuk bürosu avukatlarına yapılan soruşturma, tutuklama dalgası en son ÇHD yönetici ve üye avukatlarını da içine almıştır. 2009 yılından bu yana en az 67 avukat tutuklanmış olup halen tutukluluğu devam eden 38 avukat cezaevindedir. 6 avukat çeşitli gerekçelerle hüküm giymiştir. Onlarcası hakkında davalar sürmektedir. Gerçek olan tek gerekçe ise görevi onurlu ve korkusuzca yerine getirmek. Yine her gün onlarca avukat adli ve güvenlik mercilerinde tacize, saldırıya uğramakta, görevlerini yapmaları engellenmektedir.”

Açıklamada, tüm dünya hukuk sistemlerinde ve uluslararası sözleşmelerde hakim ve savcılara tanınan mesleki korumanın, saygınlık ve yetkilerin Türkiye’de avukatlar açısından da geçerli olması gerektiğine vurgu yapılarak, “Hükümetin bu konuda, yargı sistemini de içine alan temel yasalarla ilgili temel düzenlemeleri yapmaması en acil sorunlardandır. Tabii ki öncelikle hapsedilen tüm avukatların bir an önce serbest bırakılmaları gerekli ve zorunludur. Savunmasız bırakılan adalet yok hükmündedir. Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın” denildi.

Kaynak: DİHA 05 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder