8 Nisan 2013 Pazartesi

Barzani; ‘Yeni Bir Diktatör İçin Anlaşma Yapmadık

NEÇİRVAN BARZANİ
Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, 2003 yılından önce de Kürdistan Bölgesinin federal bir yapısı olduğuna vurgu yaparak; “Biz kendi isteğimiz ile Bağdat’a gittik, fakat biz, Irak’ta bir diktatörün yıkılması ve yerine başka bir diktatörün oturması için anlaşma yapmadık” dedi.

Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Şerq El Ewset gazetesine verdiği röportajda Kürdistan Bölgesinin Irak’tan ayrılmayı düşündüğüne yönelik iddiaları reddederek Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Barzani; “Maliki, kontrol etme ve kendini dayatma politikalarını kullanıyor” dedi.

Hewlêr ve Bağdat arasındaki sorunlara da değinen Başbakan Barzani; “Yaşanan sorunlar, Irak Başbakanı ve diğer hükümet yöneticilerinin fikirleri ve unutkanlıklarından kaynaklanıyor. Çünkü onlar kontrol etme ve kendini dayatma yöntemlerini kullanıyorlar. Biz bu anlayışı reddettiğimiz gibi Irak anayasasına aykırı bir anlayış tarzıdır” dedi.

Kürdistan Bölgesinin 2003 yılından önce de federal bir yapısının olduğunu ve kendi istekleri üzerine Bağdat’a gittiklerine dikkat çeken Barzani devamla şunları söyledi; “Biz, anayasal temelde ve tüm kesimlerin üzerinde uzlaştığı yeni bir Irak’ın oluşturulmasına evet dedik, bir diktatörün yıkılıp yerine yeni bir diktatörün geçmesi için bir anlaşma yapmadık.”

Hewlêr ve Bağdat arasındaki sorunların petrol ve parasal konulara dayandığı iddialarını reddeden Başbakan Neçirvan Barzani; “Irak zengin bir ülkedir ve yaşanan sorunları çözebiliriz. Irak petrolünün tüm Iraklılara ait olduğu prensibi ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu ana kadar biz 76 milyon varil petrol ihraç ettik ve bu petrolden gelen gelir tüm Iraklılara aittir” dedi.

Kerkük sorununun Kerkük’teki petrol kaynaklarına dayandırılmasının büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Barzani son olarak şunları söyledi; “Biz Kerkük’ü, içindeki petrol kaynakları için istemiyoruz. Çünkü Kerkük olmadan bile biz petrol ve doğal gaz ihraç ediyoruz ve amacımız günde 1 milyon varil petrol ihraç etmektir. Fakat Kerkük meselesi bizim açımızdan petrol değildir.

Kaynak: gelawej.net 08 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder