8 Nisan 2013 Pazartesi

Erbil 8. Uluslararası Kitap Fuarı, Barzani Tarafından Açıldı

barzani açılış
Irak’ın Erbil kentinde bu yıl 8′incisi gerçekleştirilen kitap fuarının açılışı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Erbil Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen ve 17 ülkeden 208 yayınevinin katıldığı fuarın açılışını Mesut Barzani ve beraberindeki yayınevi temsilcileriyle birlikte yaptı.

Açılışın ardından Barzani, IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin ve Erbil Valisi Nevzat Hadi ile beraber stantları gezerek kitapları inceledi. Fuarda çok sayıda yayınevi standında incelemelerde bulunan Barzani, beğendiği kitapları satın aldı. Barzani, fuar alanında gezerken vatandaşların sorunlarını dinleyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra fuar alanındaki konferans salonuna gelen yetkililer, Irak ve Kürt milli marşlarını okudu. Kürt Senfoni Orkestrası ve İran’dan gelen geleneksel Kürt müziği grubu burada kısa bir konser verdi.

Konserin ardından konuşan IKBY Kültür Bakanı Kava Mahmut, Uluslararası Erbil Kitap Fuarının ana özelliklerinden birinin, Kürt bölgesinin yanı sıra Arap ülkeleri ve Irak’tan düşünür-yazarları kucaklaması ve eserlerini sergilemesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

”Fuarın özelliği sadece katılan yayın eviyle sınırlı değildir. Aynı zamanda bu fuar görüş alışverişi ve görüşleri değiştirmek için büyük bir ortam olma özelliğini de taşıyor. Bu seneki kitap fuarı Arap ülkelerinde yazarlar ve edebiyatçılara bir destek niteliğini de taşıyor. Arap baharında düşen diktatör rejimlerin yerine gelen daha demokratik sitemi de yansıtmaya yardımcı oluyor. Biz IKBY hükümetinde insan haklarını korumaya çalışan, Irak’ta ve Arap ülkelerinde demokratik yazarlar ve düşünürlere destek olduğumuzu söylüyoruz.”

Arapça ve Arap harfleriyle yazılmış Kürtçe kitapların yer aldığı Erbil 8. Uluslararası Kitap Fuarı, 12 Nisan’a kadar açık kalacak.

Kaynak: timeturk.com 03 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder