18 Nisan 2013 Perşembe

‘ROBOSKİ Çözülmeden Barışa Güvenimiz Olmaz’

roboski
Roboskili aileler, Şırnak’ın Uludere ilçesinde kendileri ile görüşmek isteyen AKP bölge milletvekillerinin talebini reddetti. Aileler, “Aileler ile Uludere’de görüşmek istediler.

AKP bölge milletvekillerinin Şırnak’ta gerçekleştirdikleri ziyaretler sırasında Uludere ilçesinde Roboskili ailelerle yapmak istedikleri görüşme, Roboskili aileler tarafından reddedildi. AKP’li vekillerinden oluşan heyetin Uludere’ye gelişine tepki gösteren ve katliamda kardeşi Nadir Alma’yı yitiren Hikmet Alma, “AKP’li vekillerin Uludere’ye geleceğinden haberimiz vardı. Aileler ile Uludere’de görüşmek istediler. Ancak biz aileler bu talebi reddettik. Tepkimizin ne olacağını bildikleri için de Roboski’ye gelmediler. Daha önce Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’ı ve Uludere Meclis Alt Komisyonu’nu burada ağırladık. Fakat katliamın aydınlatılması için hiçbir adım atılmadı ve katliamın üstü örtüldü” diye konuştu.

‘Silahlara veda diyen Başbakan silahlandırıyor’

Kürt sorunu ekseninde devam eden siyasi gelişmeleri değerlendiren Alma, “Barış sürecinde silahlara veda diyen Başbakan sadece Uludere ve köylerinde son bir haftada 205 kişiye koruculuk adı altında silah verdi. Burada iş imkânları kısıtlı olduğu için gençler koruculuk sistemine mecbur bırakılıyor. Ve kaçakçılıkla geçimini sağlayan gençler koruculuğa zorlanıyor. Korucuların üretime hiçbir katkıları olmuyor herkes kendi evinde oturmuş maaşını alıyor. Amaç sadece Kürt halkının kendilerini desteklediğini göstermektir. Başka türlü ne diye halkı silahlandırıyorlar. Hükümetin niyeti ekonomik durumumuzu düzeltmekse bunu silah adı altında yapmasın” şeklinde konuştu. Roboskili aileler olarak katliamın yaşandığı günden bu güne her feryat edişlerinde faillerin yargılanmasını, onurlu bir barışın sağlanmasını temenni ettiklerini ifade eden Alma, “Ancak barış süreci denilen süreçte AKP hükümetinin attığı adımları hiç inandırıcı ve samimi bulmuyoruz. Çok açık bir şekilde gerçekleştirilen bir katliam var ortada ve sorumluları hala dışarıda. Akil insanların yapması gereken ilk iş Roboski katliamının aydınlatılması olmalı, aksi takdirde bu topraklara barışın gelmesi mümkün değildir” dedi. Nadir Alma’nın annesi Azime Alma ise, AKP heyetinin hangi yüzle karşılarına çıkmak istediğini merak ettiğini söyleyerek, “Ne yüzle geliyorlar. Çocuklarımızı katleden ve katillerini koruyan bir zihniyetle bir araya gelmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

‘Roboski katliamı aydınlatılmadan barışa güvenimiz olmaz’

Katliamda yaşamını yitiren Selam Encü’nün annesi Semire Encü de, AKP’li vekillerin Uludere’ye gelişlerine tepki göstererek, “Roboski katliamı aydınlatmadan hangi yüzle geliyorlar” diye sordu. Katliamcı zihniyetler ile görüşecek bir şeylerinin olmadığını dile getiren Encü, “Roboski katliamı aydınlatılmadan barışa güvenimiz olmaz. Önce devletin yaptığı kirlerden arınması gerekiyor. Devletin attığı adımla barışın sağlanması mümkün değildir. Cezaevlerinde bulunan tutukluların bırakılması ve artık akan kanın durmasını istiyoruz. Selam oğlumu katliamda kaybettim evlat acısı kadar zor bir şey olamaz. Barış olursa Bilal oğlum yaşasın istiyorum” dedi.

‘Barışın yolu Roboski’den geçer’

Katliamda yaşamını yitiren, Mehmet Ali Tosun’un kardeşi Rahşan Tosun, AKP’li vekillerin görüşme taleplerini kabul etmediklerini kaydederek, “Kardeşlerimizin katilleri ile bir araya gelmemiz mümkün değil. Bu kan duracak, anaların gözyaşları silinecekse biz bekleriz. Ancak daha önce de geldiler. Boş boş gelip gidiyorlar. Bizim ikiyüzlü insanlarla görüşmemiz olmaz” diye konuştu. Bombardımanda yaşamını yitiren Serhat Encü’ün ağabeyi Veli Encü de, “Başlatılan barış süreciyle de katliamı unutturmaya çalışıyorlar. Ancak Roboski katliamı AKP hükümetinin yakasında kara bir leke olarak kalacaktır ve bu katliamı gerçekleştirenler bir gün mutlaka adaletin önüne çıkarılıp hesap vereceklerdir” diye kaydetti. “Hükümet samimi bir barış süreci yürütmek istiyorsa önce Roboski katliamıyla başlamalıdır” diyen Encü, “Barışın yolu Roboski’den geçer. Biz onurlu bir barışı destekliyoruz. Bir taraftan barıştan bahsedip diğer yandan sivil insanları silahlandırıp koruculaştırmak, halkı kandırmaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DİHA 18 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder