8 Nisan 2013 Pazartesi

Kürdistan Gazeteciler Birliği Konferansı Düzenleniyor

basın gazete
Kürdistan Gazeteciler Birliği Konferansı 18 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek.

Almanya’nın Köln kentinde biraraya gelen Kürt gazeteciler Kürt medyasının artan önemi ve ulusal alandaki dayanışmaya vurgu yaparak Kürdistan Gazeteciler Birliği Konferansı’nın düzenlenmesi kararına ulaştı. Konferans 18 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek.

Avrupa’da yaşayan Kürdistan medyasında veya Avrupa basın- yayın kuruluşlarında çalışan Kürt gazetecilerini ortak bir duygu ve amaç etrafında birleştirmek hedefiyle oluşturulan Avrupa Kürdistan Gazeteciler Birliği İnisiyatifi öncülüğünde yapılan ‘genişletilmiş sohbet toplantısı‘  30 Mart günü Almanya’nın Köln kentinde yapıldı.

Toplantıya Kürdistan medyası içindeki birçok televizyon kanalı, gazete ve ajans çalışanı basın emekçisiyle bağımsız gazeteciler katıldı. Kürdistan medyasının Kürt toplumunun her açıdan gelişmesine öncülük etme görevi ve sorumluluğuyla karşı karşıya kaldığının tespit edildiği toplantıda Medyanın tarihi görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için de Kürt gazetecilerinin nitelikli ve etkin  meslek örgütlerine ve kendi aralarında kalıcı işbirliği ve güçlü dayanışmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Bunun nasıl sağlanacağı, hangi prensipler temelinde hayat bulacağı konusunda geniş tartışmalar yürütüldü.

Kürdistan’ın tarihsel bir süreçten geçtiği bu dönemde Avrupa’da yaşayan Kürt gazetecilerin  birbirleriyle yapıcı ve kalıcı diyalog içinde olmaları, mesleki ortak kurumlar oluşturmaları ve çeşitli alanlarda işbirliği yapmaları ihtiyacını paylaşıldı. Katılımcı gazeteciler basın etiği ve evrensel basın-yayın ilkelerinin Kürdistan özgülünde kurumlaşmasının ve Kürdistan medyasının çağdaş değerler etrafında yeniden yapılandırılmasının  önemine değindiler.Kürt gazetecilerinin böylesi bir misyon üstlenmesi gereğinden yola çıkararak, bunun ulusal-demokratik dinamiklerinin gelişimine hizmet edeceği görüşünde birleştiler.

Tartışmaların ardından Avrupa’da yaşayan bütün Kürt gazetecilerine hitap edecek, onların irade ve inisiyatifleri temelinde oluşacak bir Kürdistan Gazeteciler Birliği‘nin kurulmasına karar verildi.

Bu amaçla 18 Mayıs’ta Belçika’nın Başkenti Brüksel’de geniş katılımlı bir konferansın düzenlenmesine oy birliğiyle karar verildi. Ayrıca hem konferansın örügtlenmesi hem de birliğin hayata geçmesi amacına dönük gerekli bütün girişim ve işlemleri yapması amacıyla 5 kişilik bir komite seçildi.

Kaynak: ANF 03 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder