14 Nisan 2013 Pazar

KESK Davasında 22 Tahliye

kesk
KESK ve bileşeni sendikalara yönelik gerçekleştirilen operasyonda haklarında dava açılan 22′si tutuklu 72 emekçinin yargılandığı Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, tutuklu yargılanan sanıklar tahliye edildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) yönelik olarak 25 Haziran 2012 tarihinde “KCK” adı altında gerçekleştirilen operasyon sonrası, aralarında tutuksuz yargılanan KESK Genel Başkan Lami Özgen’in de bulunduğu 22′si tutuklu 72 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

DEMEP üyesi 72 kişi hakkında, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada yargılanan KESK üyelerinin yargılanması yapıldı. Duruşmada ilk savunmayı yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, iki yıl boyunca telefon görüşmelerinin takip edilmesi ve izlenmelerine rağmen iki ihbar maili neticesinde bu operasyonun yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ne hikmetse bu mailler açıklamandı. Kim nerede nasıl bir ihbarda bulunmuş belli değil. Bu şekilde suçlanmayı doğru bulmuyoruz. Eylemlerimiz zaten polislerce biliniyordu ancak toplantılarımızın da gizlice izlendiğini öğrendik. İki yılda hangi delilleri elde etmişlerdir. Sendikal görüşlerimiz dışında hiçbir şey yok. Yargı 40’ı aşkın teknik takip onayı vermiş.

Görüşlerimiz öğrenilmek isteniyorsa genel kurullarımız, çıkardığımız yayınlar, web sitemiz üzerinden bunlar mümkün. Bunları zaten paylaşıyoruz. Yasadışı eylemlerle sendikayı ele geçirmeye çalıştığımız iddia ediliyor. DEMEP zaten yasadışı değil, konfederasyon seçimlerinde faal olan bir yapıdır. DEMEP bir seçim platformudur. İnkar siyasetine karşıyız. Çözüm için katkı sunacağımıza inanıyoruz. Kürt siyasetinde kullanılan kavramları kullanmamız ise delil olarak gösteriliyor. Bu suçlama kararı yapılamaz. Kürt’üm, sendikacıyım ve de sosyalistim. Yasal mücadele yürüten Kürtler her alanda olduğu gibi sendikal mücadelede de yasadışı bir konuma itilmek isteniyor. Bu hukuksuzluktur. Sendikacılar hedef olmuştur. Gazeteciler, öğrenciler, siyasiler, emekçiler bundan ötürü hedef oluyor. Kürt kimliğinden dolayı yargılanıyoruz.”

‘Kürtler sendikal alanda kendi kimlikleriyle yer alıyorlar’

Özgen, kendi şahsında KESK’in de yargılandığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Kürtler sendikal alanda kendi kimlikleriyle yer alıyor. KCK yapılanması olmadan önce 1989’dan bu yana yer alıyoruz. Kürt emekçileri sendikal mücadele yürütüyor. Savcının örgüt üyeliği yaklaşımı ise ayrımcı, ötekileştiricidir. KESK resmi bir kurumdur. Yuvalanma, sızma gibi hakaret edici yaklaşım haksızdır. KESK’lileri zan altında bırakmaktadır. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı 34 etkinliğin ‘örgüt talimatıyla’ yapıldığı iddia ediliyor. Hakkaniyet, bu iddiaların dosyadan çıkarılmasını gerektiriyor. Suçlamaları kabul etmiyoruz. 

İddianamenin son bölümlerinde Antep’te karakola yapılan bombalı saldırının failinin devlet memuru olduğu ve KESK’li sendikacıların zan altında bırakıldığı bu ibarelerde sanki tüm emekçiler bu saldırıyı gerçekleştirmişçesine bir yaklaşım var. Bir polis işkence yapıyorsa tüm polisler suçludur bu anlayışa göre. Hukukla ilgisi olmayan bu davada sadece KESK’liler değil, demokrasi güçleri de yargılanıyor.”

6 sanık Kürtçe savunma yaptı

Özgen’in savunmasının ardından tutuklu sendika üyelerinden 6’i Kürtçe savunma yaptı. Sendika üyelerinden Fikret Çağlayan Kürtçe’nin Dimilki lehçesinde savunmasını verdi. Diğer 5 sendika üyesi ise Kürtçe’nin Kirmanci lehçesinde savunma yaptı. Tercüman aracılığıyla savunmalarını veren Fikret Çağlayan, Mehmet Sezgin İbin, Çerkes Aydemir, Yılmaz Yıldırımcı, Seyran Şik ve Mehmet Arda, DEMEP aktivistleri olduklarını belirterek, hem Kürt hem sosyalist hem de emekçi olduklarını söyledi. Kürtçe savunma yapan 6 sendikalı ile birlikte savunmalarını veren diğer sendika üyeleri de suçlamaları reddetti.

Akil İnsanlar birbirini savundu!

KESK’lilerin savunmalarının ardından savcı tutuklu 22 sendikacının adli kontrol hükümleri uygulanmak şartıyla tahliye edilmelerini talep etti. Savcının talebinin ardından söz alan KESK’lilerin avukatlarından Öztürk Türkdoğan, kendisi ve Lami Özgen’in “Akil İnsanlar Komisyonu”nda yer aldıklarını hatırlatarak, toplumsal barış için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Türkdoğan, sendikacıların tutuklanmasının İLO’ya aykırı olduğunu belirterek, tüm sanıkların tahliye edilmesini talep etti. Daha sonra söz alan avukatlardan Levent Kanat ise delillerin hukukla ilgisin olmadığını ifade ederek, “Lami Özgen’in ‘Akil İnsanlar’ olarak seçilmiştir ve bunların masraflarını kamu güvenliği müsteşarlığı tarafından karşılanmaktadır. Cumhuriyet Savcısı da kamu adına cezalandırma talebinde bulunmuştur. Bu durum bir çelişkidir” dedi. Avukatlardan Mehmet Tiryaki ise delillerin hukuka aykırı olduğunu belirterek, yargılananların sadece sendika üyesi olduklarını ifade etti.

Tutuklu 22 kişiye tahliye

Avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya karar vermek üzere ara verdi. Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Metin Vuranok, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin, Eğitim Sen Genel Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, BTS Eski Genel Başkanı KESK Genel Meclis Üyesi Yunus Akıl, KESK Genel Meclis Üyesi Belgizar Sazak, Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube Yöneticisi Yılmaz Yıldırımcı, SES Ankara Şube Üyesi Erdal Turan, Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube Üyesi Ferruh Çelik, Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube üyesi ve KESK Genel Meclisi Üyesi Aykut Erhan Turgut, Haber-Sen Genel Kadın Sekreteri Seyran Şık, Tarım Orkam-Sen Ankara Şube Örgütlenme Sekreteri Mehmet Sezgin İbin, Yapı Yol-Sen Ankara Şube Başkanı Mustafa Bozan, Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Arda, Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Özlük ve Hukuk Sekreteri Nihat Kılınçalp, Eğitim Sen Gebze Şube üyesi Deniz Bozbey, Eğitim Sen Adıyaman Şube Üyesi ve Şube Eski Başkanı Bekir Gürbüz, Eğitim Sen Malatya Şube Üyesi ve Şube Eski Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Kaya, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Üyesi Osman İşçi, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Sekreteri Çerkez Aydemir, SES Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Fikret Çalağan, Eğitim Sen Urfa Şube Üyesi ve Siverek Eski Temsilcisi Şerif İldoğan’ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 8 Temmuz’a erteledi.

‘Zafer direnen emekçilerin olacak’

Kararın verilmesinin ardından tutuklu sanıklar, zılgıt çekti. Mahkeme önünde bekleyen yüzlerce kişi tahliye kararını almasıyla birlikte “Zafer direnen emekçilerin olacak” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Mahkeme çıkışında kısa bir konuşma yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, siyasal bir sürecin tanığı oldukların belirterek, “Emekçilere karşı dayatılan haksız ve hukuksuz tutumlara karşı sanık olduğumuz bir davayı kazandık. Emek ve demokrasi mücadelemiz birilerini korkutmuş durumda. Kürt emekçileri ve emek ve demokrasi mücadelesi veren emekçiler şahsında bir dönemin tarihi yargılandı” dedi.

Kaynak: yuksekovahaber.com 11 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder