8 Nisan 2013 Pazartesi

Kürt ve Kürdistan Meselesinde Yeni Süreç

sıdkı zilan
Türk Bayrağı’yla sorunu olmayan BDP’lileri ve Kürdistan’daki İslamcıları zorlu bir süreç bekliyor. Kürt ve Kürdistan Meselesinde yeni bir sürecin başladığı anlaşılmaktadır. Bu sürecin Türkiye’deki iç gelişmeler ile Ortadoğu ve özellikle Suriye ve Irak’taki gelişmelerle yakından ilgili olduğu anlaşılmaktadır. 

Diğer taraftan İran’la ilgili ABD ve İsrail’in planları, Filistin-İsrail ihtilafının geleceği ve büyük fotoğrafta Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki (ki İslam coğrafyasının en önemli bölümünü ve merkezini temsil eder) gelişmeler de bu konuyla yakından bağlantılıdır.

Arap halkları özgürlük istiyor, Kürdistan halkı özgürlük istiyor. Türkiye, engelleyemediği özgürlük talebini idare etmeye ve bu süreci kar hanesine yazmaya çalışıyor. İran ise Suriye’den dolayı ciddi bir sıkıntı içerisindedir. Bunun da elbette bazı önemli sebepleri vardır.

Suriye ve Lübnan Hizbullah’ı ile stratejik müttefik olan İran’ın, Suriye’yi kaybetmesi hem kendisi hem de Lübnan Hizbullah’ı için bir yıkım olacaktır. PKK ve Türkiye Hizbullah’ının da düne kadar İran’a yakın durduğu bilinen bir husustur. Türkiye ve daha ziyade AKP hükümetinin son hamlesi ile PKK’nin İran ve Esat’tan uzaklaştığı, Suriye’de PYD üzerinden Türkiye ile PKK’nin müttefik hale geldiği görülmektedir ki bu hamle İran açısından ölümcüldür.

AKP hükümetinin Öcalan üzerinden PKK’yi kuşatması ve İran ile Türkiye’deki AKP karşıtı Kemalist sol muhalefetten uzaklaştırması, CHP’yi zayıflatacağı gibi, Kemalistlere karşı da belirgin bir üstünlük sağlamasına imkân vermiştir. PKK’nin medya ve doğrudan propagandasıyla Kürt coğrafyasında AKP’nin çok zayıfladığı, Hüda Par ve Azadi İnisiyatifi’nin de Kürdistan’ın Kuzeyinde siyasi hayata dâhil olmasıyla AKP için tehlike çanlarının çaldığını söyleyebiliriz. Ancak, AKP’nin son hamlesi hem kendisini PKK-BDP yelpazesiyle yakınlaşmaya, işbirliğine götürmüş hem de Kürdistan’ın Kuzeyi ile Suriye’de üstünlük sağlamasını sağlamıştır.
Kürdistan’ın Kuzeyinde Hüda Par ve Kürdistan İslami (AZADÎ) İnisiyatifi’nin siyaset sahnesine çıkması çok önemlidir ve yeni süreci olumlu etkilemiştir. Çünkü PKK Kürdistan’daki milli potansiyeli hegemonyasına almış ve siyasi açıdan gücünün zirvesinde olmasına rağmen Türkiye devletini, AKP hükümetini geriletememiştir.  Ancak buna rağmen Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Suriye’de sağlıklı, uzun vadeli bir hesap yapmasına da engel olabilmiştir. İşte bu yeni süreç bunun yolunu açmıştır.

PKK ve AKP hükümetinin yakınlaşması yukarıda izah ettiğimiz Güney Kürdistan ve Suriye ile ilgili olduğu gibi, Türkiye Kürdistan’ındaki siyasi gelişmelerle de yakından ilgilidir. AKP ve PKK siyasi açıdan güçlerinin zirvelerinde olmasına rağmen, Kürdistan’ın Kuzeyindeki İslami muhalefetin örgütlenmesi ve siyasi hayata dâhil olmasıyla, hem AKP’de hem de PKK’de zemin kaybetmeye başlayacağı endişesi –kaygısı başlamıştır. En güçlü dönemlerinde ittifak etmeleri iki cenahın da yararınadır. Bu gelişme Kürdistan’ın Kuzeyinde siyasi hayata dâhil olan Hüda Par ile Azadî İnisiyatifi’nin de yararınadır. Çünkü silahların sustuğu bir ortamda siyaset yapmak herkesin menfaatinedir.

Gelecek iki yıl içerisinde yapılacak yerel ve genel seçim ile Cumhurbaşkanlığı veya devlet başkanlığı seçimi de çok öğretici olacaktır. Hüda Par ve Azadi İnisiyati’nin varlığı ile Kemalizm ile beraber AKP’nin de Kürdistan’da zayıfladığını görecek ve Kürdistan halkının kendi maslahatına uygun yöneticiler tarafından yönetimine şahit olacağız.  BDP’nin yanı sıra, Hüda Par’ın da mitinglerinde Türk bayrağını kullanmadığına şahit olacağız. Bu bile başlı başına bir kazanımdır. Yakın bir dönemde Kuzey Kürdistan’da Türk bayrağıyla siyaset yapmanın imkânı kalmayacaktır. Bayraktan kurtulma aynı zamanda Türki-Kemalist etkiden de kurtulma ve özgürleşme anlamına gelecektir. Onun için Türk bayrağının dalgalanmadığı her ev, mekân, meydan, parti binası vs Kürdistan halkı açısından bir kazanımdır.  Türk bayrağıyla (veya bayrak) sorunu olmayan BDP’lileri ve Kürdistan’daki İslamcıları zorlu bir süreç bekliyor.

Sıdkı ZİLAN

Kaynak: haberdiyarbakir.com 05 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder