14 Nisan 2013 Pazar

Irak’ta ‘Barzani’ye Muhalefet

barzaniiii
Kürdistanda’da KDP ve KYP, Barzani’nin görev süresinin uzatılması için çalışmalar yaparken muhalif gruplar buna karşı çıkıyor 

Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’nin başkanlığının 3′üncü ikinci dönemin sonuna doğru yaklaşılırken, lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile Kürdistan Yurtsever Birliği yoğun çalışmaya girerken, bölgedeki muhalefet partileri ve bu bölgedeki siyasi gruplar bunun bölgesel anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak karşı çıkıyor.

Irak Kürdistan Özerk Bölge anayasasının  61 ve 64′ncü maddesine göre, özerk bölge yönetiminin başkanı halk tarafından seçiliyor. Anayasaya göre isteyen herkes aday olabiliyor fakat bir başkan en fazla iki dönem görev yapabiliyor.

Barzani’nin  görev süresinin bitimine kısa bir süre kalırken Irak Kürdistan bölgesinin önemli iki partisi Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği, Barzani’nin görev süresinin  bir veya iki yıl için uzatılması için siyasi grupları ikna etmeye çalışıyor.

Muhalif gruplar, Değişim Hareketi, Cemaati İslami, İslam  Birliği gibi partiler ve siyasi gruplar ise Barzani’nin  üçüncü dönem başkanlığına  karşı çıkarken  Barzani’nin görev süresinin uzatılmasına  yönelik  her türlü girişimi de  kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Kaynak: dunyabulteni.net 14 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder