18 Nisan 2013 Perşembe

Türkiye Raporuna Dair Kürt Halkının Beklentileri AP’de

avrupa birliği
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda tartışılacak Türkiye raporuna dair Kürt halkının beklentilerini ve yeni sürece yönelik görüş beklentilerini dile getirmek için Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP Avrupa temsilcisi Faruk Doru çalışmalarına başladı.

AP Birleşik Sol Grubu Kürtlerin içinde bulunduğu yeni süreçten daha geniş kapsamda haberdar olmak için kendi  grup toplantısı gündemini  bir bütünen iptal ederek DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’e ayırdı. 5-6 aydır Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile Türk devlet yetkililerinin İmralı’da görüşmeler yaptığına dikkat çeken Ahmet Türk, Kürt tarafının taleplerinin halkların kardeşliğini temel alan, herkesin ana dilinde eğitim hakkına sahip olduğu ve çoğunlukta olduğu bölgede yönetim hakına kavuşmuş, eşit haklar bazında birlikte yaşamayı öngören bir yaklaşıma dayandığını bunların ise demokratik bir ülkede çok rahatlıkla karşılık bulacak talepler olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’de hazırlanmakta olan yeni anayasanın artık inkar ve asimilasyona, milliyetçiliğe, ırkçılığa geçit vermemesi gerektiğine vurgu yapan Ahmet Türk, bunun ise Kürtleri varlığı ve hakları ile tanıyan bir yaklaşım ile ancak kalıcı barış koşullarının inşa edilebileceğini dile getirdi. Kürt tarafının bölgede barışı ve istikrarın hakim olması yönünde sağlıklı bir projeye sahip olduklarını Öcalan’ın Newroz mesajında bir kez daha ortaya koyduklarını beyan eden Türk, “ama Türkiye’deki iktidarın Kürtlere güven verecek sağlıklı bir projeye sahip olmadıklarını en azından bu konuda ketum oldukları gözlemledik’ dedi.

KÜRTLER ORTADOĞU’DA AKTÖR

Türkiye’de Kürt tarafının stratejik ve tarihi bir süreci başlattığını AB’nin bunu görmesi ve artık ciddi olarak sorumluk üstlenmesi gerektiğine vurgu yapan Türk, daha önce insan haklarını ve halkların kardeşliğini ekonomik ve benzeri çıkarlarının çok üstünde tutan AB’nin Kürt ve Ortadoğu gerçeğine bir kez daha bakması gerektiğine dikkat çekti. Kürtlerin artık Ortadoğu’da hatırı sayılır bir aktör ve demokratik güç sahibi olduğunu dile getiren Türk, AB, Kürt ve Türklerin yeni bir sınavdan geçtiğini söyledi. Türk böylesi bir süreçte halen Kürt hareketinin ‘terör’ gibi ithamlara maruz kalmasının ise barışı ve meselelerin çözümünü zorlaştıracağına dikkat çekti.

KÜRT KONFERANSI YAKINDA

Aralarında Avrupa Sol parti üst düzey temsilcierininde bulunduğu Sol grup üyelerinin Kürt heyetine sorduğu sorular üzerine konuşan Ahmet Türk ; “Kürtler yaşadıkları ülkerde politize olmuş örgütlü ve birbirlerini çok yakınen takip eden bir konuma sahipler” dedi. Kürtler arasında bir günül birliğinin olduğuna hatırlatan DTK Eşbaşkanı, başta Güney Kürdistan yetkilileri olmak üzere İran ve Suriye Kürt temsilcileri ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde uluslararası bir Kürt Konferansının da gündemde olduğunu ve bunun çok yakın bir zamanda büyük olasılıkla Güney Kürdistan’da gerçekleşeceğini söyledi.

DTK ve BDP heyetinin aralarında politik grup başkanları ve dış ilişkiler komisyonu üyeleri ve Türkiye masası ile Kürt meselesi ile yakında ilgilenen pek çok parlamenter ile görüşmeler yapacağı öğrenildi.

Söz konusu görüşmelerde ; Çarşamba günü saat 17’de Avrupa Parlamentosu genel kurulunda  tartışmaya açılacak olan Türkiye İlerleme Raporuna dair Kürtlerin beklentilerinin dile getirileceği ve Türkiye’de başlatılmış olan yeni sürece dair AB’nin göre ve sorumluklarına dikkat çekileceği bildirildi. Kürt heyetinin 17 Nisan Çarşamba günü saat 15.00’da ise AP basın merkezinde “AB Türkiye ilişkileri ve Kürt meselesine barışçı bir çözüm yolunda Erdoğan ile Öcalan arasındaki müzakereler” başlığı altında AP Sol grubunun organize ettiği bir basın toplantısı düzenleyecek.

Kaynak : firatnews.biz 16 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder