8 Nisan 2013 Pazartesi

Berlin’de Rojava (Suriye Kürdistan’ı) Konferansı

konferans
Almanya’nın başkenti Berlin’de 17 Nisan’da Rojava konulu konferans düzenlenecek.

Rojava’da Kürt devriminin her geçen gün daha da gündeme girdiği bugünlerde Avrupa’da da Rojava’ya yönelik konferansın düzenlenmesi için hazırlık yapılıyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de 17 Nisan’da düzenlenecek konferans, ‘Geleceğin Suriyesi’nde Kürt sorununun Çözümü, Diyalog, Demokrasi ve Barış Girişimi’ başlığı altında gerçekleşecek.

Konferansta Prof. Dr. Norman Paech, Michael Lüders, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Prof. Dr. Andreas Buro ve KNK Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Songül Karabulut’un yanı sıra çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve gazeteci yer alacak.

Suriye ve Rojava’nın çok yönlü ele alınacağı konferansın ilk konuşmaları SPD Parlamenteri Robert Schaddach, Kürt siyasetçi Giyasettin Sayan ve Civaka Azad üyesi Gökay Akbulut tarafından yapılacak. Prof. Dr. Andreas Buro’nun sunumu ardından, Ortadoğu Uzmanı Michael Lüders’in katılımıyla ‘Rojava ve bölgedeki güçlerin bakış açısı ile Suriye’deki iç savaş’ konulu tartışma düzenlenecek. Daha sonra tarihçi Dr. Xalıd İsa’Suriye toplumunun etnik-dinsel özellikleri, politik, sosyal ve ekonomik farklılıklar ve muhalif grupların konumu’ üzerine konuşma yapacak.

ROJAVA TEMSİLCİLERİ DE KATILACAK

Konferansın ilk bölümünde ‘Suriye muhalefeti ve amaçları, Halep ve Rojava’daki Kürt bölgelerinin durumu; diğer halklar (Arap, Asuri-Suryani ve Ermeni) ve mezheplerle ilişkiler, güvenlik, yönetim, ekonomi ve göç edenlerin durumu ve sorunları’ konusu değerlendirecek. Bu bölümde PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kürt Yüksek Konseyi Üyesi Ahmad Süleyman ve Gazeteci Dilşah Osman konuşmacı olarak yer alacak.

Konferansın ikinci bölümünde ise KNK Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Songül Karabulut ‘Türkiye ve Ortadoğu ilişkileri ile Suriye ve Rojava’daki Kürt bölgelerine yönelik strateji ve ilişkiler’ konusunu değerlendirecek.

Ardından Prof. Dr. Norman Paech, Dr. Günter Seufert ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmacı olarak katılacağı, ”Türkiye’de Kürt sorununun çözümünün Suriye ve Rojava üzerindeki etkileri” konulu panel düzenlenecek.“Almanya ve Avrupa Birliği’nin barışın inşasında katkıları ve Suriye’deki insanlık dramı” konulu panelde ise PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kürt Yüksek Konseyi Üyesi Ahmad Suleyman, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Prof. Dr. Andreas Buro yer alacak.

Konferans hazırlık komitesi yaptığı açıklamada, konferansa katılım için 10 Nisan tarihine kadar info@civaka-azad.org veya HYPERLINK “mailto:dialog-kreis@t-online.de”dialogkreis@t-online.de üzerinden başvuru yapılabileceğini belirtti. Komite, konferansın ‘Abgeordnetenhaus, Festsaal Niederkirchnerstr. 5, 10111 Berlin’ adresinde düzenleneceğini kaydetti.


Kaynak: ANF 08 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder