9 Nisan 2013 Salı

‘Rojava Özgürlük Kokuyor’

ahmet şexo
Kobani Halk Meclisi Başkanı Ahmet Şêxo, Rojava’nın direnecek güçte olduğunu belirterek, “Rojava’daki yaşam tüm zorluklara rağmen, özgürlük kokuyor” dedi.

Van’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Kobani Halk Meclis Başkanı Ahmet Şêxo ve beraberindeki meclis üyeleri, Rojava’da yaşanan devrimi ve sorunları DİHA’ya değerlendirdi. Kobani Halk Meclisi Başkanı Ahmet Şêxo, “Kürtler, Rojava devrimi başladığında iki tarafın da yanında yer almayarak üçüncü bir güç olarak ortaya çıktı. Yani kendi çıkarlarını korumak için kaldı. Sürekli kendi halkının çıkarlarını korumaya çalıştı. Bundan dolayı Kürtler yaşadıkları Cizir bölgesi, Afrin ve Kobani şehirlerine kötülüğün girmesine müsaade etmediler. Bunu da halk örgütü yaptı. Böyle bir süreçte herkesin kendi çıkarlarını düşündüğü, sürekli olayların olduğu ve devrim olduğu Rojava’da bir halk örgütlü olmazsa kendini koruyamaz” dedi.

‘Kürtler Çoğunluğu Dışarıdan Gelen Çıkarcı Çetelerin Hedefindedir’

Rojava’da yaşanan devrimden önce ve sonrasında Kürt halkının devamlı şiddetten kaçtığını belirten Şêxo, “Kürtler ilk günden bugüne kadar şiddetten uzak durdu. Rojava’daki savaşta Kürtler hiçbir zaman savaş taraftarı olmadı. Savaş isteyenler halkın üzerine saldırınca da Kürtler kendini savunmak zorundaydı. Son zamanlarda Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahalleler saldırılara maruz kalıyor. Halep, Şam ve Raqa’da bu saldırlar oldu. Kürtler her iki tarafın hedefi oldu. Çünkü Kürtler üçüncü güçtürler” dedi. Rojava’da yaşayan Kürt halkının Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) hedefi haline geldiğini belirterek, “Kürtler hem Suriye rejiminin hem de kendini muhalif olarak gösteren ÖSO’nun hedefi oldu. Suriye’de bütünlüklü muhalefet yoktur. Muhalefetin içinde onlarca silahlı gruplar var. Her silahlı grup kendi çıkarları için savaşıyor. Bu grupların içinde hırsızlık yapan, çete olanlar ve dışarıya bağlı olanlar da var. Bunun için Kürtler bunların hedefi oldu. Bu yüzden Kürtler her zamankinden daha güçlü örgütlenmelidir” şeklinde konuştu.

‘Rojava’da Yaşamsal İhtiyaçların Bulunmasında Zorluklar Var’

Kürtlerin yaşadığı bölgelerde çok ağır sorunların meydana geldiğini ifade eden Şêxo, “Yaşamsal eşyaların bulunmasında sorunlar var. Daha önce de böyle şeyler vardı. Savaş dönemlerinde bu daha ağır oluyor. Burada sadece bir tek şey var. Kürtler kendi devrimini inanç ve örgütlü olarak koruyabilirler, onun dışında çıkar yol yoktur. Rojava Kürtleri içinde bir karar alındığında herkes mecburen ona uymak zorundadır. Hangi karar olursa olsun. Ancak Suriye muhalefeti öyle değildir. Çünkü onlarca silahlı gruplar var. Karar alınacak yer yok. Rojava’da yaşamsal ihtiyaçların bulunmasında zorluklar var” dedi. Şêxo, yaşanan devrimle birlikte çeteci grupların saldırılarından sonra binlerce ailenin göç ettiğini belirterek, “Binlerce aile Halep ve Raqa’dan Kobani ve Afrin’e göç ettiler. Kobani, Afrin ve Cizir halkımız yanına gelen kardeşlerine yardım etmeliler. Ancak öyle kendilerini savunabilirler” dedi.

‘Rojava’nın Kazanımı Kürt Halkının Kazanımıdır’

Sınırların haritalardan değil zihinlerden kaldırılması gerektiğini vurgulayan Şêxo, “Diğer üç parçaya çağrımız; moral desteklerini bizden esirgemesinler. Rojava direnecek güçtedir. Kürtler dışında hiç kimseden bir şey istemedik, asla da istemeyiz. Eğer bir çağrımız olacaksa kendi Kürtlerimize olacaktır. Kürtlere çağrımız sadece ekonomik sıkıntıların giderilmesi ve moral kaynağının yüksek tutulmasıdır. Zaten mücadelemiz birdir. Rojava’daki kazanımlar, bütün Kürtlerin kazanımıdır. Eğer Rojava’da kötü bir şey olursa bütün parçalardaki Kürtleri etkiler” şeklinde konuştu. BDP’nin gönderdiği yardımlarının ellerine ulaştığını ve Türkiye tarafından gönderilen yardımların Arapların bölgesine gittiğini ifade eden Şêxo, “Kürtlerin yaşadığı bölgeler bir ambargo içindedir. Bundan dolayı çok büyük zorluklar yaşanıyor. Bu hem yardımların ulaşması hem de diğer konular için geçerli. Bize yetişen yardımlar BDP’nin gönderdiği yardımlardır. Biz o yardımları halka ulaştırdık. Onun dışında yardım gelmedi. Suriye’deki Kürtler siyasi açıdan kötü dönemler geçirdi. Devrim sürecinde bu daha kötü oldu. Halkın elinde imkanlar yoktu. Tarım ve ekonomi projeleri çok az ve yetersizdir. İhtiyaca cevap vermiyor; ama çalışmalarımız devam ediyor. Hem devrim hem de diğer çalışmalarımız devam ediyor. Bütün işlerimizi hep birlikte yapıyoruz” dedi.

‘Devrimi Yürüten Halktır’

Devrimi halkın yürüttüğünü ifade eden Şêxo, “Zaten şimdi devrimi yürüten halktır. Devrimi yürüten hiç kimse para almıyor. Bu bütün kurum ve kuruluşlar için geçerlidir. Sadece onlara yaşamsal şeyler lazım. Rojava’ya yaşamsal kanalların açılması lazım. Onlar da zamanla olacaktır. Rojava’daki yaşam tüm zorluklara rağmen, özgürlük kokuyor. Halk her şeye tahammül ediyor ve özgürlüğünden asla taviz vermiyor. Rojava’daki çalışmalar, 7′den 70′e herkes bu gönüllülük üzerinde çalışıyor. Herkes gönül rahatlığıyla çalışıyor. Çünkü ilk defa tarihte özgür oldu ve kendini özgürlüğüne adamıştır. Kürt halkı bu özgürlüğü kolay kolay bırakmaz. Ne olursa olsun bu konuda kararlıdır. Bütün kurumlar bu temel üzerinde çalışmalarını yürütüyorlar. Halkımızın morali yüksektir. Kendi kararlarında ısrar ediyorlar. Yürekleri ve gözleri diğer parçalardadır. Bu sadece yardımlar için değil her şey için” şeklinde konuştu.

’30 Yıldır Beklenen Barış Günü Geldi Sahip Çıkalım’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlattığı yeni süreci desteklediklerini belirten Şêxo, “Rojava halkının gözü kendi devrimi ile diğer parçalarda bulunan Kürt halkının devrimindedir. Kürt halkı her zaman kendi halkına bakmakta ve başka hiçbir güce elini uzatmamaktadır. Bütün Kürt halkına çağrımız şu ki, bize ulusal ruh ile yaklaşsınlar. Bu duygularla Rojava’ya baksınlar. Düşman, Rêber Apo’nun projesini uygulamak için mecbur kaldı. Herkes Sayın Öcalan tarafından başlatılan sürece destek versin. Barışın günü gelmiştir. 30 yıldır büyük emekler verildi. Sahip çıkmanın vakti gelmiştir” dedi.


Kaynak: DİHA 09 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder