8 Nisan 2013 Pazartesi

DTK: Demokratik Mücadelede Belirleyici Olan Kürt Halkının Örgütlülüğüdür.

dtk amblemi
DTK, Abdullah Öcalan’ın başlattığı çözüm ve demokratik mücadele döneminde belirleyici olan Kürt halkının örgütlülüğü olduğunu belirterek, tüm birleşenlerini sürecin yüklediği görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

DTK Daimi Meclisi’nin 31 Mart günü gerçekleştirdiği olağan toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Newroz’da Kürt halkının en üst noktada sergilediği iradenin verdiği coşkuyla toplanan DTK Daimi Meclisi’nin yoğun tartışmalar yürüterek, yeni döneme dair önemli bir perspektif açığa çıkardığı belirtildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı ve Newroz’daki mesajı ile yeni bir evreye giren çözüm sürecinin Kürt halkının 30 yıllık mücadelesinin birikimi üzerinden şekillenen bir süreç olduğu belirtilen bildirgede, “Sayın Öcalan’ın belirttiği gibi bu bir son değil bir başlangıçtır. Silahların sustuğu ve demokratik siyasettin öne çıktığı bu yeni dönemde Kürt halkının ve demokratik siyaset kurumlarının süreci sahiplenmesi önemli bir olgudur. Newroz’da Kürt halkının sergilediği irade bu sürecin en önemli güvencesidir” dendi.

‘ORTAK SÖYLEME DİKKAT EDİLMELİ’

Yeni başlayan sürece uygun olarak demokratik siyasetin yeni bir atılım göstermesi gerektiği kaydedilen bildirgede şu görüşlere yer verildi:

“Demokratik mücadelenin başat olduğu bu dönemde başta Kongremiz olmak üzere her kurumumuza büyük görevler ve sorunluluklar düşmektedir. Bu sürecin başarıya ulaşması da buna bağlıdır. Esasta bu demokratik mücadele döneminde belirleyici olan Kürt halkının örgütlülüğüdür. Toplantımızda Kürt demokratik hareketini oluşturan her bileşenin bu dönemde ortak söyleme dikkat etmesinin önemi vurgulanmıştır.

‘DEVLET BARIŞ, DEMOKRASİ VE ÇÖZÜM DİLİNİ KULLANMALI’

Devlet açısından da atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Anayasal değişiklikler beklenmeden, TMK, seçim barajı, Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, sürece bağlayıcılık kazandıracak yasal değişiklikler kafalardaki soru işaretlerini giderici, güven verici ve demokratik zemini güçlendirici adımlar olacaktır. En önemlisi ise barışın, demokrasinin ve çözüm dilinin kullanılması süreci daha da güçlendirecektir.

HALKLAR KONFERANSI

Daimi Meclisimiz bu dönemin sağlıklı işlemesi açısından Kürdistan’da yaşayan her toplumsal kesimin bu sürece dair ortak bir bakış açısı olmasının zorunlu olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Bunun için, etnik, inançsal ideolojik-politik farklılıklar gözetmeksizin bir araya gelinmesi elzemdir. Bu coğrafyada yaşayan ve demokrasiden barıştan yana olduğunu savunan herkesin başlayan demokratik çözüm sürecine duyarlı olduğu açıktır. Fakat bu duyarlılık tek başına yeterli değildir. Ulusal birlik bilinciyle sorunları çözmeye çalışmak esastır. Bu noktada biz tüm olanaklarımızla bu bilincin açığa çıkmasını önemsiyoruz. Bu nedenle vakit kaybetmeksizin Türkiye’deki Kürtlerin ve bu bölgede yaşayan tüm toplumsal kesimlerin bir konferansta bir araya gelmesi acil bir ihtiyaç olarak görülmektedir.”

4 MART AMARA BULUŞMASI

Bildirgede, 8 Mart ile başlayan kitle eylemselliklerinin aynı zamanda bu süreçte halkın muhataplığını açığa çıkardığı belirtilirken, “8 Mart’ta Kürt kadını bu sürece müdahil olmuş, tüm dünyanın dikkatle gözlediği Newroz’da milyonların sürece desteği en üst seviyeye çıkmıştır. Newroz ruhu ile” Demokratik Çözüm, Öcalan’a Özgürlük” şiarıyla gerçekleşecek 4 Nisan’daki Amara buluşması aynı zamanda Kürt halkının tutumu demokratik çözümün ısrarı olacaktır. Demokratik mücadeleyi derinleştirecek olan bu ruh 1 Mayıslarda da demokratik ulus anlayışıyla bir kez daha açığa çıkacaktır” dendi.

QAZİ MUHAMMED ANILDI

Mahabad Kürt Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed, İran rejimi tarafından idam edilişinin 66’cı yılında anıldı. Bildirgede, “31 Mart 1947 tarihinde dönemin İran rejim tarafından idam edilen Kürt liderlerinden Qazi Muhammed Daimi Meclisimizde saygıyla anılmıştır. Kürt halkı bu saygın değerlerine sahip çıkarak unutmayacaktır” dendi.

Bildirgenin sonunda, demokrasi, barış ve özgürlüğe olan inanç ve kararlılıkla daha güçlü çalışması gerektiğine vurgu yapılarak şöyle dendi:

“Daimi Meclisimiz demokratik siyasetin tüm kurumlarının yeni dönemde üzerine düşen misyona denk bir şekilde, demokrasiye barışa ve özgürlüğe olan inancı ve kararlılığıyla daha güçlü çalışması gerektiği sonucuna varmıştır. Başta ulusal birlik anlayışını hâkim kılmak ve halkımızla birlikte yeni dönemi ilerletmek temel görev olarak belirlenmiştir.”

Kaynak: http://firatnews.biz 01 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder