10 Nisan 2013 Çarşamba

Tarihi Sözleşmeyle Sonuçlansın!

avrupa birliği
Avrupa Parlamentosu, hazırladığı Türkiye İlerleme Raporu’nda, müzarelere destek vererek tarihi bir çağrı yaptı. 

Raporda, ‘AP, Abdullah Öcalan ile hükümet arasındaki müzakerelerin  Kürt meselesine çözüm yolunda tarihi bir sözleşmeyle sonuçlanması çağrısını yapar’ denildi

TARİHİ SÖZLEŞMEYE YÖNELMELİ

AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilen AP Türkiye İlerleme Raporu’nda, çözüm sürecine ilişkin tarihi bir çağrı yer aldı. Taslak raporda, “Müzakerelerin Kürt ihtilafının barışçıl ve demokratik çözümüne yol açacak tarihi bir sözleşmeyle sonuçlanması” temennisine vurgu yapılıyor.

YAPISAL MÜZAKEREYE DÖNÜŞMELİ

Türkiye hükümeti ile PKK Lideri Abdullah Öcalan arasında başlayan doğrudan siyasi diyaloğun desteklendiği AP’nin İlerleme Raporu’nda, “İhtilaflı olan tarafları şu an yapılmakta olan görüşmeleri kapsamlı ve yapısal müzakerelere dönüştürmeye teşvik ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

AP: Tarihi bir adım atın

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye İlerleme Raporu 17 Nisan’da saat 17.00’da parlamentonun genel kurulunda tartışmaya açılıyor. İki hafta önce AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda verilen 415 değişiklik önergenin siyasi grupların uzlaşma önergeleriyle birleştirildikten sonra yeni bir biçim alan taslak rapora, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında süren görüşmeler süreci ve AP’nin bu süreçten beklentileri de dahil edildi.

Türkiye hükümetinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile başlatmış olduğu doğrudan siyasi diyaloğun desteklendiği taslak raporda, yeni anayasa, Kürt sorununun siyasi çözümünde hükümet, siyasi partiler ve TBMM’nin rolüne vurgu yapılıyor. Anadilde eğitim hakkı, KCK, Hırant Dink ve Pınar Selek davaları, Roboski Katliamı, Alevilerin ve diğer inanç gruplarının özgün hakları, bölgeler arası eşitlik, tutuklu gazeteciler, basın ve düşünce ifade özgürlüğü, kadın ve çocuk hakları, seçim baraj ve çevre sorunlarının da aralarında bulunduğu pek çok konuya vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin yapması gereken ev ödevlerine işaret ediliyor.

Taslak kabul edildi

Böylece söz konusu taslak rapor, AP Genel Kurulu’nun onayına sunulması için Dış İlişkiler Komisyonu tarafından 4 hayır ve 8 çekimser oya karşı, 54 evet ile kabul edildi. Bununla birlikte, AP Türkiye Raportörü Ria Ömen Ruijten’in hazırladığı taslak rapora, AP üyeleri 10 Nisan saat 12.00’ye kadar değişiklik önergeleri sunulabileceği öğrenildi.

Müzakerelere destek

“Öcalan ile hükümet arasındaki müzakerelerin Kürt meselesine çözüm yolunda tarihi bir sözleşmeye yol açması gerektiği” vurgusu yapılan taslak raporda, müzakerelerin, “Kürt ihtilafının barışçıl ve demokratik çözümüne yol açacak tarihi bir sözleşmeye yönelmesi” beklentisi dile getiriliyor. “Türkiye hükümetinin Öcalan ile başlatmış olduğu doğrudan siyasi diyaloğu kutluyoruz” ifadesinin yer aldığı taslak raporda, “Bu saygın müzakere perspektifinin açılmış olması, Kürt ihtilafının barışçıl ve demokratik çözümüne yol açacak tarihi bir sözleşmeye yönelmesi” gerektiğinin altı çiziliyor.

Kapsamlı müzakere

“İhtilaflı olan tarafları mümkün mertebe şu an yapılmakta olan görüşmeleri kapsamlı ve yapısal müzakerelere dönüştürmeye teşvik ediyoruz” ifadesinin yer aldığı taslak raporda, “Barışın amacına ulaşması için bütün siyasi partilerin, medyanın, sivil toplumun yapıcı rol oynaması ve inisiyatif alanlara yardımcı olması gerektiğinin altını önemle çiziyoruz” şeklinde ilgili tüm kurum ve çevrelere sorumluk çağrısı yapılıyor.

Çoğulcu anayasa ve Kürtler

Raporda, “Temel hak ve talepleri karşılayacak, çoğulculuğu yansıtacak bir anayasanın Türkiye’de yapılması yolunda gerçek bir açılımın sağlanması ve buna uygun politik bir platformun oluşturulması” çağrısı yapılıyor. “Bütün siyasi güçleri Kürt meselesini olumlu bir şekilde tartışmaya davet ediyoruz” denilen taslak raporda, “Bu anayasa tartışmalarında Kürt kökenli vatandaşların politik, kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmayı on gören bu sürece dahil edilmelerini sağlayacak ve de Türkiye’de bütün vatandaşların örgütlenme ve ifade özgürlüğü dahil kendilerini hakları ile birlikte bulabileceği bir sürecin anayasal bazda garanti edilmesi” gerektiği belirtiliyor.

Meclis göreve

“Özellikle TBMM olmak üzere, demokratik kurumlarda Kürt meselesinin tartışılması ve geliştirilmesi gerektiğini önemle altını çizmek istiyoruz. TBMM’deki yeni anayasa oluşum komisyonunun yavaş çalışmasından duyduğumuz endişeyi belirtmek istiyoruz.”

KCK davaları: “KCK davaları tutukluları Kürt meselesinden dolayı yazan yazarların, gazetecilerin, pek çok Kürt siyasetçinin, belediye başkanlarının, yerel seçilmişlerin, sendikacıların, avukatların, protesto eylemi yapanların, insan hakları savunucularının, KCK davalarından tutuklanmış olmasından endişe duyuyoruz.”

Roboski Katliamı

Katliam aydınlatılarak, sorumlular adalete teslim edilmelidir.

Kaynak: ozgur-gundem.com 10 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder