8 Nisan 2013 Pazartesi

TAN: Türk Devleti İstese De İstemese De Süreç İlerleyecek

altan tan
Avusturya’nın Graz kentindeki halk toplantısına katılan BDP Milletvekili Altan Tan, Türk devleti istese de istemese de sürecin ilerleyeceğini belirtti. Kürtlerin birliğini güçlendirmesi halinde bu süreçten güçlü çıkacaklarını vurguladı. 

Avusturya’nın Graz kentinde Amed Milletvekili Altan Tan’ın konuşmacı olarak katıldığı bir halk toplantısı gerçekleşti.

Avusturya Komünist Partisi binasında düzenlenen toplantıda Tan, İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmelerine ilişkin kendi izlenimlerini paylaştı.  Ortadoğu’da artık mevcut statükonun kabul görmediğini ifade ederken, bunun Türkiye’yi PKK ile bu süreci başlatmaya zorlayan etkenlerden bir tanesi olduğuna vurgu yaptı.

Soru cevap biçimde yapılan toplantıda Altan Tan’a çok sayıda soru soruldu. Herkeste bu süreçte bir tedirginliğin olduğunu belirten Tan, kendisinin bu süreçten umutsuz olmadığını ifade etti. Kürtlerin artık eski Kürtler olmadığına değinen Altan Tan, Türk devleti istese de istemese de sürecin ilerleyeceğine vurguda bulundu.

Tan, Kürt hareketinin bu hamlesi ile Türkiye’nin elindeki son argümanını da elinden aldığını ve Kürtlerin samimi bir şekilde barıştan yana olduklarını bütün dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Geri çekilme için meclis kararının şart olduğunu da vurgulayan milletvekili Tan, 1999’da geri çekilme sürecindeki yaşananlara atıfta bulunarak, başka türlü bir geri çekilmenin garantisinin olmadığını ifade etti. Sürecin sağlıklı yürümesi için her iki tarafın da bu hukuki teminata ihtiyacı olduğunu belirtti.

Rojavadaki Kürtlerin bir statü elde etmesinin Türkiye’deki Kürt sorununa da bir yansıması olacağını dile getiren Tan, bundan dolayı Türkiye’nin kendi Kürt sorununu çözmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Anayasa çalışmalarını yürüten komisyonda BDP grubu adına yer alan Altan Tan anayasa hakkında gelen sorulara da cevap verdi. Anayasanın ilk 3 maddesinin ‘kutsal’ olmadığını ve halkların lehine değişiklik yapılması gerektiğini ekledi, Kürtlerin haklarının verilmediği bir anayasaya onay vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

“Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan bu süreçte serbest kalacak mı?”  sorusuna Altan Tan, bu sürecin başarıya ulaşması halinde, Öcalan da dahil herkesin serbest kalacağını belirtirken, eğer başarısızlığa uğrarsa ‘biz de gideriz’ dedi. Bu süreçte Kürt halkının birliğini daha da güçlendirmesi, bu süreçten ancak bu şekilde Kürtlerin güçlü çıkabileceğini de kaydetti.

Kaynak: ANF 30 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder