8 Nisan 2013 Pazartesi

Tuğluk: Sürecin Tek Taraflı Yürütülmesi Mümkün Değil

aysel tugluk-2
Abdullah Öcalan’ın 64′üncü doğum günü etkinlikleri kapsamında Halfeti’deki kutlamalarda konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, barışın sadece İmralı’daki görüşmelerle gerçekleşemeyeceğine mücadele ile gerçekleşeceğine dikkat çekerek, “Bir gün mutlaka barış bu topraklara gelecek” dedi.

Hükümete seslenen Tuğluk, “Artık barışa çözüme dair adımlara siz de adilce karşılık verin. Bu sürecin tek taraflı yürütülmesi mümkün değil. Gelin yakaladığımız bu barış fırsatını bu sefer kaçırmayalım” diye belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 64′üncü doğum günü etkinlikleri kapsamında Halfeti’de düzenlenen kutlamada konuşan DTK Eş Başkanı Tuğluk, 4 Nisan’ın Kürt halkının özgürlüğe yürüyüş günü olduğunu ifade ederek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı.

“Bugün özgürlüğe yürüyüş, direniş günümüz bugün isyanımızı büyüttüğümüz gündür. Sayın Öcalan’ın doğum günüdür. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’ın 64. doğum günü halkımıza, Kürdistan halkına tüm ezilenlere kutlu olsun. Ve burada Sayın Öcalan’ı büyük bir sevgi ve saygıyla selamlıyoruz” diyen Tuğluk, bu doğum gününün klasik bir doğum günü olmadığını ifade etti.

Tuğluk şöyle konuştu:  “Bir kişinin doğum günü değil. Bugün Kürt halkının özgürlük geleneğine yürüyüşünü ifade ediyor. İnkâra, imhaya karşı varlığını koruma özgürlüğü alma anlamına geliyor. Kutlu olsun hepimize. Bugün burada yüzbinler olmuşsa, Newroz’da milyonlar olmuşsa, işte bu Sayın Öcalan’ın büyüttüğü mücadele sayesinde olmuştur. Ve Sayın Öcalan bu halkın içinden çıkmıştır.”

Öcalan’ın ömrünün kırk yılını bu mücadeleye adadığının altını çizen Tuğluk, “Ve Sayın Öcalan yine bu halk arasındaki bu sarsılmaz bağın temel nedeni de budur. Bu halkın onurunu hiç kimseye çiğnetmem diyen yaşamını bu halka adayan bir devrimci önderliktir Sayın Öcalan. İşte Sayın Öcalan’ın hayat hikayesine baktığımızda aynen Kürt halkının tüm dışlanmışlığın ezilmişliğin yok sayılmışlığın hikayesidir. İşte Sayın Öcalan tüm dışlanmışların yok sayılmışların bir örgütlü gücü ve eylemidir” diye konuştu.

Tarihi günlerden geçildiğine dikkat çeken Tuğluk,  şöyle devam etti:  “Özgür demokratik geleneğimizin yenilendiği tarihsel anlar, notlar yaşıyoruz. Bugün bir kez daha Kürt sorunun demokratik çözüm fırsatını yakalamış durumlardayız. Ve bunu bugünlere getiren Sayın Öcalan ile başlayan bir diyalog süreci var. Bir kez daha Sayın Öcalan bu sorunun barışçıl ve demokratik çözümü için kendi rolünü oynamaya başladı. Yeni acılar yaşanmasın diye tüm kimlik ve kültürlerin özgürce bir arada yaşaması için bir kez daha önderlik ruhunu, vizyonunu, misyonunu ortaya koymuştur. Bizler Sayın Öcalan’ın başlattığı bu süreci destekliyoruz. Yanında olacağız, sahip çıkacağız. Bu sorunun barışçıl yöntemlerle çözülsün istiyoruz. Artık açıla, ölümler yaşanmasın istiyoruz. Bunun için gereken duyarlılığı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Bu çerçevede Sayın Öcalan’ın arkasında milyonların olduğu görülerek artık barışçıl rolünü oynayabileceği koşulların yaratılmasını istiyoruz. Sayın Öcalan’ın İmralı koşullarında bu rolünü oynatmaya hakları yoktur. Ve Sayın Öcalan’ın müzakere yapabileceği koşulların, dış dünya ile irtibat kuracağı koşullar yaratılmalıdır. Kürt meselesinin çözümü ile Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün beraber ele alınması gerekiyor. Biz biliyoruz ki Sayın Öcalan özgürleşmeden Kürt halkı özgürleşemez. Onun özgürlüğü bizim Kürt halkının özgürlüğüdür. Devlet ve iktidar Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne giden süreci artık başlatmalıdır. Bu bir erdemdir.”

BU MÜCADELEYİ SİZLER BUGÜNE GETİRDİNİZ

Tuğluk mücadelenin bugünlere taşınmasında Kürt halkını rolüne dikkat çektiği konuşmasında alanda bulunan halka şöyle hitap etti: “Bu mücadeleyi sizler bu günlere getirdiniz. Büyük acılar çektiniz, bedeller ödediniz. Ama mücadeleniz boşa gitmedi. Bugün artık Kürt sorunun çözümünde final dönemindeyiz. Zafere yürüyoruz.”
Öcalan’ın sorunun barışçıl çözümü için rolünü oynamaya devam ettiğini belirten DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Kürt hareketinin gerekli adımları attığını ancak Türk devleti tarafından somut bir adım olmadığını vurgulayarak, “Bizler bu sürece katkı sunmak için yapıcı yaklaşıyoruz. Fakat bu süreç tek taraflı ilerleyemez. Bunun için devletin de AKP’nin de pratik adımlar atması gerekiyor.  Bu meseleyi nasıl çözeceklerine dair henüz bir projeleri yok” dedi.

SÜRECİN TEK TARAFLI YÜRÜTÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Tuğluk Türk devletine ve mevcut siyasi iktidara ise “Artık barışa çözüme dair adımlara siz de adilce karşılık verin. Bu sürecin tek taraflı yürütülmesi mümkün değil. Gelin yakaladığımız bu barış fırsatını bu sefer kaçırmayalım. Artık kandırma oyalama yöntemlerine tenezzül etmeyin. Bakın Sayın Öcalan Newroz’da yaptığı çağrıda sadece Kürtler için özgürlük istemiyor. Bütün halklar, inançlar, kültürler özgür olsun diyor” diye seslendi.

“Peki, siz ne yapacaksınız, nasıl adımlar atacaksınız, bir çözüm rotanız var mı?” diye soran Tuğluk, Türk devletinin de somut adımlar atmasını isteyerek ve barış istediklerini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk’un konuşmasının ardından Öcalan’ın mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi alkışlar ve sloganlarla karşılandı.


Kaynak: firatnews.biz 04 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder