8 Nisan 2013 Pazartesi

Suriye ve Rojavalı Kadınlardan Ortak Mücadele Kararı

rojova
Suriye ve Batı Kürdistan’da yaşayan değişik halklardan çok sayıda kadın kuruluşunun temsilcisi Qamişlo kentinde düzenlenen Suriyeli Kadınlar İnisiyatifi Konferansı’nda bir araya geldi. 

Yönetimini seçen inisiyatif, Esad rejimi sonrası yeni Suriye’de kadın haklarının anayasa güvencesine kavuşması için ortak mücadele kararı aldı.

“Bütün uluslar ve dinlerden kadınlar, çünkü hepsi kadın” sloganıyla Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentinde Suriyeli Kadınlar İnisiyatifi Konferansı gerçekleşti. Konferansa Suriye ve Batı Kürdistan’ın birçok kentinden çok sayıda kadın kurum ve organizasyon temsilcisi katıldı.  Konferansa katılan bazı kuruluşlar şunlardı:

Suriyeli Annenler Birliği Örgütü, Demokratik Birlik Partisi Kadın Komitesi, Sol Parti Kadın Komitesi, Helep ve Efrin Dostluk Komitesi, Halep Êzidiler Derneği, Süryaniler Birliği Partisi Kadın Kurulu, Demokratik Asuri Örgütü Kadın Kurulu, Liberal Suriyeli Kürtler Partisi Kadın Kurulu, Suriye Kürt Demokratik İlerici Partisi

Kadın Kurulu.

Değişik katılımcılardan 7 kişilik divanın seçildiği konferansın açılış konuşmasını yapan Şamîran Şemûn, Suriye’de yaşanan gelişmelerde kadının rolüne dikkat çekti. Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Süryani Aydınları Derneği ve Suriye Demokratik Sol Partisi’nin destek mesajlarının okunduğu konferansta Suriye’de 1963 yılından günümüze kadın tarihini anlatan bir sunum yapıldı.

Daha sonra ise inisiyatif için hazırlanan tüzük tasarısı madde madde okundu. Tartışmalardan sonra tüzük maddelerini ortaklaştıran inisiyatif, Esat rejimi sonrası yeni Suriye’nin anayasasında kadınlara ilişkin 30 kanunun yer alması için ortak mücadele kararı aldı.

Başta yönetim kurulu olmak üzere basın-arşiv, anayasa ve ekonomi komitelerini seçen inisiyatifin bugün bir bildirge yayınlaması bekleniyor.

Kaynak: bestanuce.info 29 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder